Прокуратурата е снела обвинението към кандидат-министъра Караджов 3 дни преди изборите

Караджов стана обвиняем за длъжностно присвояване по разследване за източването на Telenor на 9 май 2017 г.

Гроздан Караджов
Гроздан Караджов Източник: РБ

Прокуратурата е оттеглила обвиненията си към кандидата за транспортен министър на ИТН Гроздан Караджов. Това е станало на 8 юли, три дни преди изборите на 11 юли, съобщава "19 минути" като се позовава на парламентарен източник и потвърждение на информацията от семейството на Караджов. Бившият депутат от Реформаторския блок стана обвиняем за длъжностно присвояване по разследване за източването на Telenor на 9 май 2017 г. - 5 дни след избора и идването на власт на кабинета Борисов 3.

 

Държавното обвинение заяви за събрани доказателства, че в периода 2011 г. - 2012 г. Гроздан Караджов като собственик и управител на търговско дружество е сключил три договора с Космо България Мобайл ЕАД с търговско име Глобул на обща стойност над 5,545 млн. лева, но по тях тях не е имало изпъление. Разследването по случая е  започнало по сигнал на Теленор от 27 април 2016 г., за който съобщи първи норвежкият икономически вестник Dagens næringsliv.

 

След като през май 2013 г. Теленор придобива мобилния оператор Глобул-Космо България Мобайл, и е извършен продължителен и щателен одит е установено, че 21 компании са издали фактури за предполагаемо фиктивно извършени доставки на стоки и услуги на обща стойност 48 млн. лева.

 

В прокурорското обвинение се твърди, че Гроздан Караджов е сключил тези договори, като умишлено е улеснил главния изпълнителен директор на Космо България Мобайл ЕАД да присвои над 5,545 млн. лева. Всичко това обаче не е могло да се докаже в съда на 2 инстанции. И оттам са върнали делото заради негодно обвинение в прокуратурата.  

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени