Прокуратурата: Имаме обосновано предположение за взаимовръзка между взривовете в България, опита за умишлено умъртвяване на трима български граждани и престъпления на територията на чужди държави

В последните 10 години бяха регистрирани редица взривове във военни заводи и складове, каза Сийка Милева

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

На извънредния брифинг на прокуратурата Иван Гешев благодари на службите за сигурност, които години наред са работили по този случай. "Тук съм, за да окуража колегите от специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българските граждани и обществено и на национланата сигурност", заяви главният прокурор. Ръководителят на специализираната прокуратура прокурор Маджарова разкри, че мога да бъдат огласени някои факти и обстоятелства по разследването.

 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза: "През последните 10 години бяха регистрирани редица случаи на взривове в складове за взривни вещества и боеприпаси. Установено е сходство при четири случая. Единият е на 12 ноември 2011 г., когато е взривен склад на търговско дружество "ЕМКО". Собственикът на търговските дружества, чиято продукция е складирана там, е на Емилиян Гебрев. Вторият случай е взривена продукция на ВМЗ "Сопот" през 2015, част от която отново е на "ЕМКО". Третият случай също е през 2015 година и отново са взривени боеприпаси на ВМЗ "Сопот"", обяви тя.

 

"Четвъртият случай е през 2020 година край Мъглиж, когато е взривен склад на завод "Арсенал"-Казанлък. При четирите произшествия се наблюдава сходство", уточни Сийка Милева и се позова на назначена и изготвена експертиза. По думите й и при четирите взрива унищожената продукция е била предназначена за износ в Украйна и Грузия. Тя каза още, че е използвано взривно вещество при тези случаи, което е активирано дистанционно.

 

"От получена информация по линия на международно сътрудничество може да се направи обосновано предположение за взаимовръзка с взривовете на територията на България, опита за умишлено умъртвяване на трима български граждани и престъпления на територията на чужди държави", каза още Милева. Тя припомни, че има трима души, свързани с руското ГРУ, които се издирват за отравянето на тримата български граждани. Други трима руски граждани са установени в страната по време на взривовете в складовете, като целта е била да се пресече износът на боеприпаси за Украйна и Грузия.

Още от "Закон и ред"

Захарова: България не е молила Русия да помогне за разследването на експлозиите в оръжейните заводи

На 28 април представителят на главния прокурор на България Сийка Милева заяви на брифинг, че прокуратурата подозира шестима руснаци в участие в организирането през 2011-2020 г. на четири експлозии в оръжейни заводи в страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени