Прокуратурата нареди ареста на криптокралицата Ружа Игнатова

В края на юни правителството на САЩ обяви награда от до 5 млн. долара за информация, която да доведе до арест и/или осъдителна присъда за Игнатова

Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin
Ружа Игнатова и пирамидата OneCoin Източник: Twitter

Софийската градска прокуратура (СГП) обвини задочно криптокралицата Ружа Игнатова за пране на пари, както и за това, че е образувала и ръководила престъпна група за инвестиционни измами по схемата "Понци". Всичко това се е развивало от 2014 г. до 2017 г. на територията на България, става ясно от съобщението на прокуратурата. Не се разбира обаче защо обвиненията идват 10 години по-късно, както и кои са участниците в престъпната група на Игнатова.

 

От Софийска градска прокуратура обясняват, че досъдебното производство е образувано "във връзка с постъпили материали от чуждестранни правоохранителни органи". От прессъобщението на СГП не се разбира кога е образувано делото. За прането на пари прокуратурата твърди, че при условията на продължавано престъпление като подбудител и помагач в едни случаи, а в други като извършител, Игнатова направила множество сделки за имуществено разпореждане, като по този начин е прикрит произходът и действителните права върху имущество, за което знаела, че е придобито от инвестиционни измами от типа "Понци".

 

Софийска градска прокуратура
Софийска градска прокуратура Източник: Zonanews

Имуществото е в особено големи размери и случаят е особено тежък, казва прокуратурата, но не сочи размерът на имуществото. "Спрямо обвиняемата е постановено задържане до 72 часа, което ще бъде изпълнено при установяването ѝ", завършва съобщението. Игнатова е с германско гражданство. Нейните следи се губят през 2017 г. и оттогава не може да бъде открита, като има и спекулации, че е мъртва.

 

В края на юни правителството на САЩ обяви награда от до 5 млн. долара за информация, която да доведе до арест и/или осъдителна присъда за Игнатова. Тогава  американският посланик в София Кенет Мертен направи съвместно изявление с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и председателя на ДАНС Пламен Тончев в Съдебната палата. Ружа Игнатова, която е с германско гражданство, от 2022 г. е в списъка на ФБР с най-издирваните престъпници. Тя се издирва от САЩ и Германия за участието в една от най-широкомащабните схеми за измама в историята - пирамидата "Уанкойн". По данни на САЩ жертвите на Игнатова са се разделили с над 4 млрд. долара.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени