Прокуратурата: Образувани са 6 преписки срещу санкционираните от САЩ, няма незаконни подслушвания (ВИДЕО)

Изпълнителната власт да спре да ни напада, призова говорителят на главния прокурор Сийка Милева

Сийка Милева
Сийка Милева Източник: ПРБ

Върховната касационна прокуратура е образувала шест преписки спрямо лицата, включени в доклада на Министерството на финансите на САЩ. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

 

"Прокуратурата изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенството на закона стои в основите на всяка демократична държава", каза Милева. По отношение на Васил Божков, който е с 18 обвинения за различни престъпления, са на лице и няколко разследвания в Специализираната прокуратура с различен предмет на дейност, информира тя. Ще бъде преценено дали предмета на проверката съвпада с предмета на разследванията и ако това е така, същата ще бъде изпратена на Спецпрокуратурата.

 

"По отношение на лицата Манолев, Харалампиев и Томов Окръжната прокуратура в Благоевград и Специализираната прокуратура са внесли обвинителни актове и делата са в съдебна фаза", припомни Милева. Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност са корупционни, уточни говорителят на държавното обвинение.

 

"Колкото до констатациите срещу лицето Делян Пеевски мога да заявя, че през годините е имало редица проверки и те ще бъдат анализирани сега", каза още Сийка Милева. 

 

"Както по отношение на лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев и Пеевски, така и по отношение на лицето Желязков, ще бъде извършена пълна проверка и анализ на данните, посочени в доклада от САЩ", допълни говорителят на прокуратурата. В случай, че се констатират данни за извършени престъпления, ще бъдат предприети всички необходими действия, които са от компетентността на прокуратурата. 

 

В тази връзка ще поискаме от партньорските ни правоприлагащи ограни конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация, посочи Сийка Милева.

 

Тя съобщи, още, че е  образувано наказателно производство под надзора на Софийска градска прокуратура във връзка с твърденията за незаконно подслушване на политици. То е възложено за разследване на Националната следствена служба. По делото вече са разпитани 11 свидетели. Изискана е информация от ГДБОП, дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР и ДАНС. 

 

От получените до момента отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на политици. По делото е сезирано Националното бюро за контрол на СРС, което трябва да каже дали има нарушение на закона и били ли са обект на незаконно подслушване споменатите по медиите лица, обясни Сийка Милева. 

 

Има задържани чужди граждани в рамките на операцията на ГДБОП, при която в склад в Сливен бяха открити между 600 и 700 кг хероин. Сийка Милева обясни, че наркотикът е бил импрегниран в мрамор. 

 

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени