Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти" по сигнал на ДПС

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Русия и Китай

Стамен Янев
Стамен Янев Източник: БАИ

Софийската градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бившия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции за престъпление по служба, съобщиха от държавното обвинение. 

 

През февруари 2022 г. във ВКП е постъпил сигнал от народен представител от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите. Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Русия и Китай с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, или т.нар. "златни паспорти", които им дават право да пребивават на територията на страната и ЕС.

 

С постановление от 7 февруари 2022 г. на прокурор във вече закритата Специализирана прокуратура е образувано досъдебно производство, което е прехвърлено в Софийската градска прокуратура.

 

След събрани достатъчно доказателства на 20 януари 2023 г. следовател в НСлС след доклад при наблюдаващ прокурор в СГП е привлечен Стамен Янев като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. като изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ.

 

Разследването по делото продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени