Прокуратурата подхваща с разпити Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев

Следовател ще разпита отново Борисов, Горанов и Арнаудова

Прокуратурата подхваща с разпити Кирил Петков, Рашков и Асен Василев. Всички разпитани от разследващи полицаи по казуса с Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, ще бъдат разпитани и от следовател. Това означава, че показания ще даде и премиерът Кирил Петков, чиито показания бяха първото действие по разследването срещу тримата.

 

На разпит се очаква да бъдат призовани и вицепремиерът Асен Василев и вътрешният министър Бойко Рашков, за които също стана ясно, че са били в течение на делото. Във връзка с твърденията на разследвания за 19 престъпления Васил Божков , че е бил изнудван от Борисов, Горанов и Арнаудова, на разпит ще бъдат призовани и служители в негово дружество.

 

Следователи от Софийската градска прокуратура ще повторят както разпитите, така и други процесуално-следствени действия, извършени от МВР, защото според държавното обвинение, те са извършени от некомпетентен орган.

 

От прокуратурата уточняват, че ако в хода на разследването се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице или лица, ще бъдат повдигнати и обвинения.


От съобщението на държавното обвинение не става ясно дали показания ще дава и намиращият се в Дубай от две години Васил Божков заради твърденията му за изнудване, в резултат на които Борисов, Горанов и Арнаудова бяха арестувани за 24 часа миналата седмица. Докато не получи постановлението си за привличане като обвиняем, бизнесменът Васил Божков не може да бъде разпитан по никакъв начин.  

 

Постановлението за привличане като обвиняем се връчва на конкретното лице лично и срещу подпис, казват от спецпрокуратурата. "Това е първият момент, когато лицето научава за какво точно е обвинено", обясни говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

 

Дори и да се изпълни процедурата по привличането на Божков като обвиняем, за да даде показания чрез видеоконферентна връзка, е нужно местната съдебна система да позволява това, след като Обединените арабски емирства се съгласят да изпълнят наша съдебна поръчка.

 

"Основното правило е, че показанията се дават устно и непосредствено пред органа, който ги снема. Ако действително е осъществена комуникация чрез някоя от социалните мрежи или по Skype, аз не твърдя, че това не е сторено, най-вероятно се касае за снемане на сведения в хода на предварителна проверка", обясни Валентина Маджарова,  ръководител на спецпрокуратурата.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени