Прокуратурата погна Копейкин: Разпореди на ДАНС и ГДБОП да проверят лидера на "Възраждане" за престъпление

През последните седмици ескалираха случаите на насилие, свързани с партия "Възраждане"

Костадин Костадинов, Възраждане
Костадин Костадинов, Възраждане Източник: Zonanews

офийската градска прокуратура (СГП) ще проверява народен представител от 49-ото Народно събрание за евентуално извършено престъпление против правата на гражданите. От прокуратурата не посочват името на депутата, но от съобщението става ясно, че това е лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

От СГП уточняват, че след самосезиране, е възложена проверка на ДАНС и на отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП за това дали депутатът е извършил престъпление по чл. 162 от Наказателния кодекс, който гласи: "Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност, се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание".

 

От държавното обвинение казват още, че в хода на проверката ще се установи дали чрез слово, печат, или чрез други средства за масова информация, чрез информационни системи или по друг начин народен представител проповядва или подбужда към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност.

Срокът за проверката е до три месеца като след това ще се прецени дали са налице достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, за да се образува досъдебно производство.

 

През последните седмици ескалираха случаите на насилие, свързани с партия "Възраждане". Нейни депутати на няколко пъти чрез заплахи попречиха на народния представител от ПП-ДБ Явор Божанков да направи изказване от парламентарната трибуна. Привърженици на партията пък попречиха да се излъчи филм в кино "Одеон" в София в рамките на "София прайд филм фест" – ежегодно провеждана част от културната програма на "София прайд".

 

Последва подобна проява и във Варна, където отново привърженици на тази партия провалиха прожекцията на филма "Близо". И при двете прояви е имало обидни крясъци и викове, а във Варна е бил нападната служителка в магазин за бира.

 

А в неделя лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов чрез Фейсбук призова към унищожаване на "тази озверяла античовешка сган, жадуваща кръв и мечтаеща за войни и насилие". Според Костадинов това било дълг на "всеки нормален гражданин", имайки предвид "родната демократична общност".

 

По този повод днес премиерът акад. Николай Денков обяви "Възраждане" за неофашистка партия, заяви, че Министерският съвет намира поведението на Костадинов за неприемливо и отбеляза, че през последния месец се наблюдава непрекъснато активиране на агресията от страна на "Възраждане".

 

Министърът на правосъдието Атанас Славов на свой ред изтъкна, че призивите за политическо мотивирано насилие, за агресия, както и използването на езика на омразата, са съставомерни деяния, които са наказуеми. "Депутатският имунитет не е нито привилегия, нито индулгенция. Използването на имунитета за заобикаляне на административна или наказателна отговорност е злоупотреба с право", каза Славов и призова институциите да извършат проверки и разследвания.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени