Прокуратурата поиска сваляне имунитета на доганиста Джейхан Ибрямов, хванат е със 100 000 лева белязани пари

Джейхан Ибрямов е задържан за 24 часа до болница "Пирогов" с част от поискани 400 000 лева

Джейхан Ибрямов, ДПС
Джейхан Ибрямов, ДПС Източник: Zonanews

Държавното обвинение поиска сваляне на имунитета на кандидат-депутата от "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов, който беше задържан късно снощи с белязани 100 000 лева като чао ст от подкуп в размер на 400 000 лева. Ибрямов е бил "закован" със СРС-та като част от ОПГ, за което по-рано днес Епицентър. бг. съобщи.

 

Близкият до почетния председател на ДПС Ибрямов наскоро поискал от свой контрагент по предишно разследване спешно 400 000 лева във връзка с изборите. Снощи е трябвало да получи 100 000 лева. Парите са били осигурени от Антикорупционната комисия и Джейхан Ибрямов е задържан при получаването им.

 

 

Предаването на сумата се е случило на паркинга на хипермаркет на голяма верига магазини, намиращ се на бул. "Тотлебен", в близост до болница "Пирогов". По първоначална информация там Ибрямов се е срещнал с бизнесмен с инициали М.Т. около 20.00 часа. Предадената на депутата сума била само част от подкупа, който възлизал на 400 000 лева.

 

Парите са получени срещу обещание за печелене на обществени поръчки и се предполага, че с тях Ибрямов е възнамерявал да купува гласове за изборите. От прокуратурата съобщиха, че още снощи по телефона са уведомили ЦИК и Народното събрание за задържането на депутата Джейхан Ибрямов и са поискали разрешение за сваляне на имунитета му.

 

Ако това стане, Ибрямов ще бъде обвинен за подкуп и купуване на гласове. Според нашите източници от разследването, освен белязаните банкноти от 100 000 лева,  има и запис на неговия глас.

 

В Централната избирателна комисия вече е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието си в 14 часа.

 

За да може обаче той да бъде обвинен, трябва разрешение да даде и председателят на Народното събрание, тъй като Ибрямов е и независим депутат. Пред журналисти съпругата му  Биршен Ибрямова прогнозира, че Рая Назарян, която е юрист, ще откаже. Коментара си тя направи малко след като се видя в 7-мо  Районно полицейско управление сът съпруга си:

 

"Той ми каза, че за него това е инсценировка и както аз също съм абсолютно убедена, това се случва, защото ние от 4 месеца насам с моя съпруг сме на страната на господин Доган, а всички, които са на страната на господин Доган, ще ги последва това, което направиха днес с моя съпруг. Мисля, че всичко е ясно на всички. Ако все още има някой в тази държава, където да не му е ясно какво се случва, оставяйки 20 дена до изборите...".

 

Арестът на Ибрямов е продължение на спецоперацията на 9 август, когато от ГДБОП и НАП съобщиха, че е неутрализирана престъпна група, свързана с престъпления към данъчната система и пране на пари чрез създаване на верига от фирми. Според изнесената тогава информация - за периода от 2021 г. до средата на тази година от дейността на групата по една от схемите - за селскостопанска продукция, нанесената щета на бюджета до момента е за близо 9 млн. лева, а по друга - за доставка на торове - над 2 млн. лева. Операцията тогава се проведе на територията на София, Монтана, Враца и Плевен. Бяха задържани девет души, обвинения бяха повдигнати на шестима. 

 

Аферата имаше и политическа линия, тъй като се оказа, че Джейхан Ибрямов е ползвал дълго време луксозен джип, собственост на една от фирмите от престъпната схема.

 

Още тогава написахме, че лице от престъпната група е проговорило пред разследващите. По негови твърдения от години Ибрямов получавал облаги срещу достъп на фирмите от престъпната схема до обществени поръчки.

 

Наскоро близкият до почетния председател на ДПС Ибрямов поискал спешно 400 000 лева във връзка с изборите. Снощи е трябвало да получи 100 000 лева. Парите са били осигурени от Антикорупционната комисия и при получаването им от депутата и кандидат за депутат, той е бил задържан.

 

Въпреки двойния му имунитет Конституцията разрешава задържане до 24 часа, когато става дума за арест в момент на извършване на тежко умишлено престъпление. За да се стигне обаче до повдигане на обвинение, НС и ЦИК трябва да дадат разрешение. Нито от една от двете институции засега няма отправено искане от главния прокурор. От Комисията казаха за "Хоризонт", че ако и когато постъпи, членовете ѝ ще се съберат, за да го разгледат.

 

При Народното събрание ситуацията не е много ясна, защото депутатите са в предизборна ваканция. Бивш конституционен съдия каза за "Хоризонт", че при това положение решението, когато пристигне искане за имунитета на Ибрямов, трябва да вземе парламентарният председател Рая Назарян.

 

Ключово е времето обаче, защото довечера изтича задържането му по закона за МВР и ако дотогава процедурите не са се развили, той трябва да бъде освободен от ареста. 

 

Още от "Закон и ред"

Под ръководството на Районна прокуратура – Кюстендил се провеждат действия по разследване на извършени престъпления прот

Действията по разследването са започнали с претърсване и изземване при условията на неотложност с последващо съдебно одобрение

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени