Прокуратурата повдигна обвинение на Петьо Еврото, бившата му жена и магистрат по казуса "8-те джуджета"

Спецпрокурорът върнал веществени доказателства, а Еврото и Любена Павлова скрили златните монети

Софийска градска прокуратура
Софийска градска прокуратура Източник: Zonanews

Софийската градска прокуратура привлече като обвиняеми трима души по едно от делата за случая "Осемте джуджета", съобщиха от СГП и уточниха, че това е станало на 11 август. Привлечен е прокурор с инициали Д.Д. за това, че на 18 февруари 2020 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – прокурор в Специализираната прокуратура, е нарушил служебните си задължения, като с постановление от 18 февруари 2020 г. върнал иззети веществени доказателства - златни монети, на лице, което не се явявало правоимащо по смисъла на закона, обясниха от СГП.

 

Магистратът е привлечен под отговорност за общо длъжностно престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от една до 8 г. затвор и право да заема определена длъжност.

 

По същото досъдебно производство като обвиняеми са привлечени бившият следовател Петьо Петров-Петьо Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова за това, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление по чл. 282 от НК.

 

Двамата са привлечени в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 215, ал. 1 от НК, за което се предвижда наказание лишаване от свобода за срок от една до 6 г. Еврото е търсен на известните в страната адреси. Но не е открит, поради тази причина следовател от СО-СГП е постановил на органите на СДВР да го обявят за общодържавно издирване.

 

Спрямо обвиняемия е постановена мярка за процесуална принуда – задържане до 72 часа. Съгласно действащото законодателство наблюдаващият прокурор е предприел действия за издаване на Европейска заповед за арест с цел международното му издирване.

 

Същевременно по друго досъдебно производство, което е иззето по компетентност от Софийска районна прокуратура, Петров е бил привлечен като обвиняем за принуда – престъпление по чл. 143 от НК. Наблюдаващият прокурор от СГП по делото, което е иззето по компетентност от СРП, е стигнал до извода, че е съставено постановление за привличане в качеството на обвиняем при липсата на каквито и да е доказателства за извършено престъпление, без дори да има разпит на пострадал от принудата. Във връзка с това постановлението за привличане в качеството на обвиняем е отменено като незаконосъобразен акт.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени