Прокуратурата разобличи измислиците на Петков, Василев и Николов: Предишното правителство не е решавало на заседание да не се плаща на "Газпром" в рубли

Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, добавиха от прокуратурата

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Не е вярно твърдението, че е взето решение на правителството на Кирил Петков да не се плаща на "Газпром" в рубли. Това съобщиха от прокуратурата. Уточнението им е заради казаното по-рано днес от бившия министър на енергетиката Александър Николов и адвоката му Ина Лулчева.

 

Според адвокат Лулчева бившият енергиен министър е обвинен, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли. "Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза пък Николов на излизане от следствието. 

 

Асен Василев и Александър Николов
Асен Василев и Александър Николов Източник: БГНЕС

По повод тези твърдения от прокуратурата направиха пояснение:

Във връзка с появили се интерпретации и неверни твърдения от обвиняеми лица и техните защитници, свързани с повдигнати от Софийската градска прокуратура обвинения във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв., Пресслужбата на Прокуратурата на Република България разяснява следното:

НЕ ОТГОВАРЯ НА ИСТИНАТА, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12.2022 г. между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром експорт" в руски рубли.

 

НЕ Е ВЯРНО ТВЪРДЕНИЕТО, че е взето решение на Министерския съвет по въпроса за приемането на предложената нова схема за плащане от ООО "Газпром експорт", тъй като:

 

НЕ Е ПРОВЕДЕНО заседание на Министерския съвет, съгласно Глава втора от Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация, където е записано, че:
"В изпълнение на своите конституционни функции Министерският съвет разглежда въпроси, които са му изрично възложени със закон или следват от ръководното му място в системата на изпълнителната власт" и още: "Министерският съвет решава въпросите от своята компетентност на заседания".

 

НЕ Е ПРИЕТО решение на МС по този въпрос - т.е. не е издаден надлежен акт - прието решение на Министерския съвет, съгласно раздел II "Подготовка, съгласуване и внасяне на проекти на актове за разглеждане на заседание на Министерския съвет" от Глава трета "Организация на работа на Министерския съвет" на Устройствения правилник на Министерски съвет и неговата администрация.

 

ОБВИНЕНИЕТО Е ЗА ТОВА, ЧЕ след узнаването на новите обстоятелства по договора, т.е. от 1.4.2022 г. до 26.4.2022 г., съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар.

 

Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ - т.е. на 26.04.2022 г. - за следващите дни до края на април 2022 г., както и за май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на "Булгаргаз" ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на "Булгаргаз" ЕАД.

 

Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО "Газпром експорт".

Припомняме, че по-рано днес Софийска градска прокуратура съобщи, че след сезиране от ДАНС са повдигнати обвинения на трима по разследване във връзка с нанесена щета на "Булгаргаз" ЕАД за над 88 млн. лв. Това са Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и Людмил Йоцов, бивш шеф на "Булгаргаз". 

 

Събирането и проверката на доказателствата по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване, добавиха от прокуратурата.

Още от "Закон и ред"

Главните прокурори на България и Турция - Борислав Сарафов и Бекир Шахин, откриха съвместен форум за противодействие на

Във форума участват магистрати от Върховна прокуратура, следователи от Национална следствена служба, представители на ГДБОП-МВР, ДАНС, както и прокурори от Република Турция

Прочетете повече прочетете повече

Родителите на Филип: Съдиите и прокуратурата са на страната на убийците. Не очаквахме убиецът на сина ни бъде освободен

Бащата на Филип посочи, че делото е седяло "на трупчета" цяла година преди да излезе резултатът от кръвната проба на мъжът, блъснал сина му на пешеходна пътека

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени