Прокуратурата разследва Руди Гела за заплаха към депутата от ИТН Христинка Иванова

За случая стана ясно след писмо на следовател до ЦИК, има досъдебно производство в СГП

Радостин Василев
Радостин Василев Източник: Facebook

В Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство след сигнал за заплаха, отправена от министър, който понастоящем е народен представител. За случая стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 20 декември, съобщава "Флагман".

 

Тогава бе докладвано писмо от следовател в Следствения отдел на СГП, с което се изисква информация кога са обявени за депутати Христинка Иванова – в 47-ото Народно събрание, и Радостин Василев – в настоящото 48-о Народно събрание. Данните били нужни във връзка с разследване.

 

Депутати от "Има такъв народ" (ИТН), сред които Христинка Иванова, пуснаха запис с гласа на Радостин Василев-тогавашен министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. От него стана ясно, че Иванова първоначално е обещала да се отдели от парламентарната група на "Има такъв народ", но след това си е променила решението.

 

Христинка Иванова, ИТН
Христинка Иванова, ИТН Източник: Zonanews

В записания телефонен разговор се чува как Радостин Василев се опитва да я склони все пак да премине в групата на отцепниците. След като Иванова отказва, Василев й заръчва да си подаде оставката като депутат и й заявява, че ще й прати хора, които да й помогнат да си попълни молбата. Това бе изтълкувано като заплаха от представителите на ИТН и бе обявено, че ще бъде сезирана прокуратурата.

 

По информация на изданието, сигнал наистина е бил подаден, а вече е образувано и досъдебно производство. По правило прокуратурата би следвало да стартира такова производство, когато има достатъчно данни за извършено престъпление. Говорителят на СГП каза пред медията само, че наблюдаващият прокурор ще реши дали и кога ще даде информация по случая, но на този етап такава ни бе отказана.

 

Тънкият момент е, че Радостин Василев понастоящем е депутат от "Продължаваме промяната" (ПП) и е с имунитет. Ако прокурор пожелае да му повдигне обвинение, трябва да поиска защитата му да падне, което става с решение на парламента или на самия депутат.

 

До дни президентът Румен Радев ще разтури 48-ото Народно събрание, след като то не успя да излъчи правителство, и ще свика извънредни парламентарни избори. Тогава имунитетът на Радостин Василев ще падне.

Още от "Закон и ред"

Главният прокурор Иван Гешев обсъди борбата с антисемитизма с представители на четири от водещите еврейски организации в

Иван Гешев запозна представителите на еврейската общност с ангажимента на българската прокуратура за ограничаване и недопускане на антидемократични и антисемитски прояви у нас

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата: Нужен е експертен, а не политически дебат за правна реформа

Нарушават се базисни европейски ценности като върховенството на правото и разделението на властите, което е сериозен повод за притеснение за спазването на основни демократични принципи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени