Прокуратурата разследва Руди Гела за заплаха към депутата от ИТН Христинка Иванова

За случая стана ясно след писмо на следовател до ЦИК, има досъдебно производство в СГП

Радостин Василев
Радостин Василев

В Софийска градска прокуратура (СГП) се води досъдебно производство след сигнал за заплаха, отправена от министър, който понастоящем е народен представител. За случая стана ясно на заседание на Централната избирателна комисия (ЦИК) на 20 декември, съобщава "Флагман".

 

Тогава бе докладвано писмо от следовател в Следствения отдел на СГП, с което се изисква информация кога са обявени за депутати Христинка Иванова – в 47-ото Народно събрание, и Радостин Василев – в настоящото 48-о Народно събрание. Данните били нужни във връзка с разследване.

 

Депутати от "Има такъв народ" (ИТН), сред които Христинка Иванова, пуснаха запис с гласа на Радостин Василев-тогавашен министър на спорта, който се отцепи от партията на Слави Трифонов. От него стана ясно, че Иванова първоначално е обещала да се отдели от парламентарната група на "Има такъв народ", но след това си е променила решението.

 

Христинка Иванова, ИТН
Христинка Иванова, ИТН Източник: Zonanews

В записания телефонен разговор се чува как Радостин Василев се опитва да я склони все пак да премине в групата на отцепниците. След като Иванова отказва, Василев й заръчва да си подаде оставката като депутат и й заявява, че ще й прати хора, които да й помогнат да си попълни молбата. Това бе изтълкувано като заплаха от представителите на ИТН и бе обявено, че ще бъде сезирана прокуратурата.

 

По информация на изданието, сигнал наистина е бил подаден, а вече е образувано и досъдебно производство. По правило прокуратурата би следвало да стартира такова производство, когато има достатъчно данни за извършено престъпление. Говорителят на СГП каза пред медията само, че наблюдаващият прокурор ще реши дали и кога ще даде информация по случая, но на този етап такава ни бе отказана.

 

Тънкият момент е, че Радостин Василев понастоящем е депутат от "Продължаваме промяната" (ПП) и е с имунитет. Ако прокурор пожелае да му повдигне обвинение, трябва да поиска защитата му да падне, което става с решение на парламента или на самия депутат.

 

До дни президентът Румен Радев ще разтури 48-ото Народно събрание, след като то не успя да излъчи правителство, и ще свика извънредни парламентарни избори. Тогава имунитетът на Радостин Василев ще падне.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Обвиняемият за контрабанда Стефан Димитров е откаран в болница

Стефан и Марин Димитрови и шефката на Агенция "Митници" Петя Банкова бяха задържани след акция на спецслужбите и обвинени за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние и контрабанда

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени