Прокуратурата с подробности за обвинителния акт срещу Васил Божков

По делото са разпитани над 250 свидетели, обвинителният акт е над 3000 страници

Васил Божков
Васил Божков Източник: БГНЕС

Преценявайки съвкупността от доказателства, сме счели, че към момента са налице годни доказателства и сме изготвили обвинителен акт срещу 10 лица. Четирима от тях са длъжностни лица от вече закритата Комисия по хазарта. Двама от тях са заемали длъжността председател на комисията, единият от тях е бил директор на дирекция, единият е бил експерт в комисията.

 

Това каза пред журналисти прокурор Ангел Кънев по повод внесения по-рано днес обвинителен акт срещу Васил Божков и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта. Общата щета, причинена от извършените длъжностни престъпления, е над 550 млн. лева незаплатени държавни такси от четири търговски дружества - хазартни оператори. 

 

По делото са разпитани над 250 свидетели, обвинителният акт е над 3000 страници. "Внесли сме в Софийския градски съд всички доказателства, включително и класифицираните такива, и очакваме насрочване на разпоредително заседание. Считаме, че към момента не са налице обстоятелства, които да налагат съдебните заседания по това произовдство да бъдат при закрити врата. Считаме, че при един открит процес ще можем да защитим тезата си съобразно закона", заяви Кънев.

 

Той уточни, че по делото има обвинения за изнудване и за рекет по отношение на няколко физически лица, които са собственици на две търговски дружества, които са били конкурентни на част от обвиняемите. В отговор на въпрос магистратът потвърди, че съпругата на Васил Божков – Елена, е сред обвиняемите по делото. Обвиняемите лица са същите, които първоначално са били привлечени към наказателна отговорност, поясни Ангел Кънев.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени