Прокуратурата ще разследва МВР и ДАНС заради изтекла информация за "Арсенал"

Става въпрос за съобщената от МВР акция по задържането и разпитването на двама литовци и един руски гражданин

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Прокуратурата ще разследва органите на реда, заради изтеклата информация за шпионския скандал в оръжейния завод "Арсенал", съобщи БНР. Окръжна прокуратура-Стара Загора се самосезира и образува досъдебно производство за разпространена информация без разрешение на наблюдаващия прокурор.

 

Става въпрос за съобщената от Министерство на вътрешните работи акция по задържането и разпитването на двама литовци и един руски гражданин за кражба на конкретни изделия от оръжейния завод "Арсенал" в Казанлък, както и документи със съдържаща се в тях информация за иновативни разработки. Вчера тримата чужденци, които са заемали ръководни постове в предприятието бяха разпитани в полицията в Казанлък.

 

Според обвинението разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица.

 

Материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора, посочват още от обвинението. В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица. 

 

Междувременно днес оръжейният завод има празник и отбелязва 143 години отбранителна промишленост в България и 97 години "Арсенал" в Казанлък.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени