Прокуратурата свързва Къро с убийство и изчезнали от 2003 г. и 2013 г.

Припомняме, че името на Красимир Каменов-Къро бе сред изнесените на брифинга на прокуратурата, в който се представиха схеми за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Укриващият се в ЮАР Красимир Каменов - Къро е поръчал и организирал още три убийства - на боса от ВИС Мето Илиенски и на "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови. Това твърдят свидетели по разследването срещу Къро, съобщава БНТ.

 

Около 19.00 часа на 29 ноември 2003 г. Мето Илиенски получава телефонно обаждане, докато е в апартамента си на бул. "Ал. Пушкин" в столичния кв. "Павлово", известна в престъпния свят като "колумбийското посолство". Минути по-късно Методиев излиза сам, без охрана и без телефон. Качва се на тъмно "Ауди", което поема към кв. "Бояна". Това е и последната следа от 38-годишния Методи Методиев, два дни след друго знаково убийство.. Смята се, че близкият до него Петър Божилов е знаел с кого е отишъл на среща, но до смъртта си при скандал по време на лов край село Плана през 2012 г. той не разкрива нищо по случая.

 

Въпреки че се работи по много версии, нито една от тях не е доказана. През 2010 г. съдът официално обявява, че наследници на Методи Златков Методиев са съпругата му Яна и дъщеря им Мина.

 

През 2018 г. тогавашният вътрешен министър Младен Маринов отрече да е бил шофьор на Мето Илиенски и увери, че не е упражнявал трудова дейност извън системата на МВР. Подобна съдба имат и "Братя Византийци" - Радослав и Николай Бикови. Те са известни като отговорниците за разпространението на дрога в кварталите "Надежда", "Свобода" и "Илиянци". Работят за Христофорос Аманатидис-Таки.

 

Има обаче данни, че са били наемани за мокри поръчки и от Къро. Счита се, че именно Братя Византийци са изпълнили поръчката за убийството на Мето Илиенски, а тя им била възложена директно от Красимир Каменов след неуспешния опит за покушение срещу Илиенски през януари 2003 г. пред столичен ресторант край "Пирогов". Тогава стрелец от кола в движение се прицелва в Илиенски, но го улучва в дланта и босът от ВИС оцелява.

 

На 18 ноември 2013 г. Братя Византийци излизат от домовете си и оттогава няма следа от тях. Една от версиите на разследващите е, че те се опитвали да се отделят от Таки. Доказателства обаче така и не са събрани. Години по-късно, по разследването срещу Красимир Каменов - Къро, свидетели разказват, че убийствата както на Мето Илиенски, така и на братята Радослав и Николай Бикови са поръчани от Къро.

 

Като мотив за убийството на братя Бикови се сочи отмъщение, че започнали да работят за Таки. Според свидетелски показания Мето Илиенски и Братя Византийци били изгорени в крематориума на Софийските гробища и телата им няма да бъдат намерени, поради което се водят безследно изчезнали, а не убити и продължават да се издирват с жълти бюлетини на Интерпол.

 

Припомняме, че името на Красимир Каменов-Къро бе сред изнесените на брифинга на прокуратурата, в който се представиха схеми, по които организираната престъпност, медии и журналисти и олигарси работят заедно за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени