Прокуратурата забрани разгласяване на информация по разследването на опита за атентат срещу Гешев

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Наблюдаващите прокурори по разследването за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там. Това съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

 

Вероятно става дума за израелския експерт, за когото стана ясно, че е посетил мястото на взрива срещу автомобила на главния прокурор Иван Гешев на 1 май. Генералът от резерва бил у нас във връзка със 75-та годишнина от създаването на Израел и визитата му не била свързана с държавното обвинение, твърдят магистрати.

 

Пристигайки у нас, експертът по контратероризъм разбрал за взрива срещу Гешев, с когото се познавали и поискал да посети мястото, без по никакъв начин да се намесвал в самото разследване.

 

От позицията на директора на НСлС Борислав Сарафов в понеделник стана ясно, че израелският експерт не е виждал събраните доказателства, а единствено е огледал терена на взрива и нанесените поражения от металните сачми. Според Сарафов израелският гражданин е бил придружаван от неговия заместник Ясен Тодоров, който изпълнявал устно разпореждане на главния прокурор.

 

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, определени на принципа на случайния подбор. Те не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд.

 

От държавното обвинение също така посочват, че  интерпретациите на случая в публичното пространство създават пречки за разкриване на обективната истина. Затова на 11 май наблюдаващите прокурори са издали постановление, според което информация по разследването не може да се разгласява без разрешение на наблюдаващ прокурор.

 

"СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.", пишат още от прокуратурата

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени