Прокурор Илиан Кирилова: Петър Петров-Еврото е имал намерение да ме залее с киселина

Изтичане на снимки нарушава следствената тайна, но прокуратурата няма задача да омаскарява хората

Градският прокурор на София Илиана Кирилова
Градският прокурор на София Илиана Кирилова Източник: Скрийншот видео кадър

Петър Петров-Еврото е имал намерение да ме залее с киселина. Това каза градският прокурор на София Илиана Кирилова пред Мария Цънцарова в студиото на bTV.

 

"Познавам Петър Петров от 1995-1996 г. тогава той беше прокурор. Дълги години не съм комуникирала с него. Обяснила съм един момент от личния си живот, при който се срещнах с него след дълго прекъсване", поясни тя.

Според нея Петър Петров-Еврото няма как да ѝ влияе. "Това, което зная, е, че той е имал намерение да ме залива с киселина. Доколкото зная, излезе един разпит на Любена Павлова – оттам научих", поясни прокурор Кирилова.

 

Тя не се чувства заплашена и никога не се е чувствала заплашена, но това с киселината било новина и за нея самата. "Свидетелите често си променят показанията в съда. Това пречи на прокуратурата да си поддържа обвинителния акт. Има две дела, които все още не са приключили. Аз съм разпитвана и по двете дела", каза тя на въпрос за честите ѝ посещение в "Осемте джуджета".

 

Ролята на Николина Ангелкова

"Ролята на Николина Ангелкова предстои да се изясни. Тя няма спомен да за това нещо. Предстои да се направи лицево-идентификационна експертиза дали лицето – дали на снимката е тя или не. Тя не се разпознава", каза прокурорът и допълни, че очаква Ангелкова сама и доброволно да разкаже за снимката в колата, на която Коцев си показва часовника. "Ако експертизата потвърди, че на снимката е тя, се притеснявам, че тя може да има проблеми с паметта. Не мога да кажа", поясни още тя.

 

Снимките с пудела и пачките

"Има забрана по отношение на прокурорите да коментират каквито и да било доказателства, които са събрани по по-специален ред. Мястото, където трябва да бъдат представени, е в съда", каза прокурор Кирилова по повод скандалните снимки с пудела и пачките с пари, които изтекоха в медиите.

 

Тя коментира и кой е пуснал в публичното пространство въпросните снимки и свидетелските показания. "Това е въпрос, който доста време седи на дневен ред. Не може да бъде отговорено еднозначно. Материалите по едно дело минават през много хора. Второ – когато едно дело постъпи в съда с него имат право да се запознаят адвокатите и е твърде неприятно, особено за прокуратурата, защото се наблюдава тенденция за "омаскаряване" на тези хора, както се изразяват медиите", поясни тя.

 

Според нея самото изтичане на тези снимки нарушава следствената тайна, но тя е категорична, че "прокуратурата няма такава задача – да омаскарява хората". Прокуратурата на този етап не се е самосезирала, стана ясно още от думите ѝ.

 

"Разказът, който сам може да си изгради по тези снимки, е съобразно собственото му възприятие. Дали това е възможно или не? Дали тези лица на снимките имат необходимия морал или това е действие на прокуратурата, което цели да ги дискредитира? Това е въпрос на възприятие", обясни още прокурор Кирилова.

 

Обвиненията срещу Живко Коцев

Според нея "ако се докаже, че лицата, които са на снимките, са именно тези, наблюдаващите прокурори би трябвало да проверят кога са направени те, по какъв повод и хората имат ли връзка помежду си". Тя е категорична, че ролята на бившия главен секретар на МВР в тази организирана престъпна група предстои да се изясни, ако наистина има такава връзка.

 

"Повдигнато му обвинение е за участие в организирана престъпна група. Разпитани са 50 човека, но по това дело предстоят още разпити, които трябва да дадат по-голяма конкретика по евентуалната роля на бившия главен секретар на МВР", каза още тя.

 

Прокурор Кирилова поясни, че познава Живко Коцев от 1994 г. Според нея не може да се отрече, че той има една добра кариера. "От разпита, който изтече, се разбира, че той го е правил от лоялност към свои бивши началници и настоящи приятели – това е, което аз видях. На този етап има яснота, но няма как да я споделя, защото не бива г-н Коцев да научава за това от медиите", посочи още тя.

Още от "Закон и ред"

При акция срещу купуване на гласове в кв. "Христо Ботев" в София полицията откри печатница за фалшиви дипломи

Засега само 7 души са арестувани във връзка с купуване на гласове, срещу тях са образувани и досъдебни производства, обясни директорът на СДВР

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени