Прокурор, обвинил Пепи Еврото, отива на съд

Константин СулевТова е второ изправяне на прокурор Константин Сулев пред съд - през есента на 2017 г. Константин Сулев беше обвинен за кражба на ток и сводничество

Константин Сулев
Константин Сулев Източник: Aspecto

Софийската градска прокуратура е внесла в Софийския градски съд обвинителен акт срещу прокурора от Софийската районна прокуратура Константин Сулев. Той е предаден на съд за длъжностно престъпление, с което искал да предпази бившия главен прокурор Иван Гешев и да навреди на Петьо Петров - Еврото и неговия доверен служител Кристиян Христов.

 

Според държавното обвинение от 30 май до 1 юни миналата година Сулев е извършил пет деяния, като нарушил и неизпълнил свои задължения, за да предпази тогавашния главен прокурор Иван Гешев от публикуване в медиите на информация, която е срещу Гешев. В същото време е навредил на Петьо Петров - Еврото и Кристиян Христов, като им е повдигнал обвинения. Тогава Кристиян Христов беше задържан от ГДБОП преди да даде пресконференция, в която да разкаже за неговите отношения с Еврото и бившата му съпруга Любена Павлова.

 

До обвинението и внасяне на обвинителен акт срещу Константин Сулев се стига, след като Софийската градска прокуратура проверява как се е работило по разследването срещу Пепи Еврото започнало в края на май миналата година. Проверката установила, че делото срещу Еврото е образувано, след като тогавашният районен прокурор на София Невена Зартова е била в кабинета на главния прокурор Иван Гешев.

 

В последствие Зартова се самосезирала по публикация в медия, в която имало снимка пред ресторант "Осемте джуджета" на Петров с настоящия и.ф. главен прокурор, а тогава заместник на Гешев и шеф на Националното следствие Борислав Сарафов.

 

Според проверяващите разследването не е трябвало да бъде наблюдавано от СРП, а от градската прокуратура, поради наличието на данни и твърдения за замесени магистрати. Проверката установила още, че производството било водено целенасочено в определена посока. Целта била да се събират данни за магистрати. Дори били давани и устни разпореждания, за да се дискредитират определени лица от съдебната система.

 

В доклада от проверката се твърди още, че целенасочено и умишлено делото не е изпратено незабавно на СГП, независимо че е било изискано. След продължително протакване, обаче е било изпратено на ВКП. По делото са работили общо четирима прокурори в районната прокуратура, но проверяващите намерили доказателства за извършено престъпление само от Константин Сулев, а заключението за другите прокурори е, че не са извършили престъпление.

 

Това е второ изправяне на прокурор Константин Сулев пред съд. През есента на 2017 г. Константин Сулев беше обвинен за кражба на ток и сводничество и отстранен от работа като прокурор в Специализираната прокуратура. Според обвинението, той е монтирал устройство, което да намалява показанията на електромера на апартамента, където живее в кв. "Манастирски ливади" в София и така намалил данните за консумацията на ток с близо 80%.

 

Второто обвинение към Сулев по това разследване е за сводничество. То е повдигнато заради това, че 20-годишно момиче му дължало пари и той и предложил да му върне дълга, като прави секс с трима негови приятели. По това обвинение Сулев е предаден на съд година по-късно и е оправдан на три инстанции - първо от Софийския градски съд, а след това и от Апелативния. Окончателно е оправдан и от ВКС на 14 април 2020 година.

 

Кариерата на Константин Сулев започва като разследващ в ГДБОП, след това става прокурор в Гоце Делчев, а на по-късен етап и в Софийската районна прокуратура. Повишен е до прокурор в Специализираната прокуратура, но след закриването ѝ се връща в Софийската районна прокуратура.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени