Прокурор Трифонова разобличи Рашков: Информацията му не е коректна, протестиращи сами се отказаха от показания

Изявленията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт

Прокурор Вероника Трифонова
Прокурор Вероника Трифонова Източник: Zonanews

"Като прокурор в районна прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на "Вътрешна сигурност". Смятам, че така е правилно, а не СДВР да проверяват собствените си служители", каза в ефира на "Лице в лице" по bTV по повод насилието на протестите българският делегиран прокурор по случая Вероника Трифонова. "Информацията на министър Рашков не е съвсем коректна. Наблюдавала съм проверка, която първоначално се е водила от СДВР и по-конкретно, упражнено насилие върху 3 лица. За едно от лицата е образувано досъдебно производство още миналата година", добави тя.

 

"За две от другите пострадали лица е постановен отказ, защото те са отказали да дадат всякакви сведения за това какво се е случило с тях", каза прокурорката. "Те не се явиха и ми отказаха лично да дадат информация по казуса", обясни Трифонова. "Въпреки това, когато прекратих проверката спрямо тези двама протестиращи, аз съм им изпратила препис от моя прокурорски акт, за да могат да защитят правата си и съм им посочила как може да направят това. До този момент такава жалба не е постъпила", каза тя. Разследването по думите й е възложено на следствения отдел на Софийска градска прокуратура.

 

По-късно от Софийска градска прокуратура изпратиха и съобщение до медиите с позицията на прокурор Вероника Трифонова. Ето какво гласи то:

"Софийска районна прокуратура (СРП) публикува позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявление на служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание днес: "Като прокурор в Софийска районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерски съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н. След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент. По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения. Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили".

 

Софийска районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт. Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а задължение на държавата е да осигури безпрепятственото й осъществяване. Отстояването на независимостта на съдебната власт може да гарантира изпълнението на служебните ни задължения само в съответствие със закона и вътрешното ни убеждение. Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори.

 

Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите. В тази връзка Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската колегия на ВСС по реда на  Механизма за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи. За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния  съвет на европейските прокурори".

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени