Прокурор Зартова потвърди, че е в приятелски отношения с партньор на Нотариуса

Целта на подадената ми оставка бе да осигуря спокойствие в работата на колегите, заяви тя

Прокурор Зартова потвърди, че е в приятелски отношения с партньор на Нотариуса
Прокурор Зартова потвърди, че е в приятелски отношения с партньор на Нотариуса Източник: Скрийншот видео кадър

Напуснах, защото се натрупа достатъчно административно напрежение в Софийска районна прокуратура. Имаше постоянни проверки, а това затруднявате работата. Целта на подадената ми оставка бе да осигуря спокойствие в работата на колегите. Това заяви пред БНТ подалият оставка районен прокурор на София Невена Зартова.

 

"Лично аз проверих делото срещу Мартин Божанов и неговия предмет. Установих, че действително имаше такова разследване. По него е имало един последващ контрол освен от прокуратурата и от съда. Впоследствие видях, че няколко месеца след това потвърждаване на Софийската градска прокуратура мерките на някои от лицата бяха отменени", разкри тя.

 

Тя потвърди, че е в близки приятелски отношения с Велимир Атанасов - адвокат и съдружник на убития Мартин Божанов – Нотариуса. "Той ми беше колега. Това не е тайна. След като той напусна системата, ние продължихме да имаме приятелски отношения. Споделял ми е, че е приятел с Божанов, но не и данни по конкретни досъдебни производства", призна Зартова. "За съществуването на Мартин Божанов разбрах след изтичането на клипа от специализирания съд. Не е имало оказване на натиск по дела, докато съм била административен ръководител", категорична бе тя.

 

Зартова призна, че не И е ясно от коя дейност се разграничават колегите И, след като всички решения до момента са взимали заедно. "Разговори с посредници не съм водила, нито чрез посредници, нито пряко", изтъкна тя.

На въпрос защо не е напуснала, след като проверка е установила сериозни пропуски в работата И, Невена Зартова заяви: "Исках да остана, защото не можах да разбера аргументите за искане на оставката ми".

 

Тя отрече да са се изземвали преписки, свързани с дейността на Божанов. "Проверих всички дела срещу него. Те бяха 16 или 17. Те бяха отказани или прекратени. Тези преписки са образувани от 1998, 1999, 2000, до 2018 г., по-новите бяха от 2021 и 2022 г. Нито една от тях не е била изземвана или пренасочвана от прокурор с специализирания съд. Последните са прекратени поради изтичане на давност. Произнасянето е станало в разумни срокове, след подаването им", обясни прокурорът.

 

"Не съм ходила в частния клуб на Божанов, не знам къде се намира. В "Осемте джуджета" съм била, за да обядвам или да пия кафе. Много неща са ме изненадвали там, но не мога да споделя тук, а в едно евентуално разследване. Не съм виждала там Петьо Еврото", обяви тя.

 

"Моята съвест е чиста. Контактите ми почиват на чисто приятелска основа. Не съм навредила нито на близките си или колегите си", каза още Невена Зартова.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени