Прокурорът Данаил Шостак: Закриването на Специализирания съд и прокуратура ще има катастрофални последици

Наличието на офшорни сметки или оперирането в такива зони не е престъпление, подчерта Шостак

Данаил Шостак
Данаил Шостак Източник: NOVA NEWS
"Връзка между Лиляна Деянова и Васил Божков може да се види в търговския регистър, който е публичен, и всеки може да направи проверка", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Данаил Шостак, заместник-ръководител на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делата срещу братя Бобокови.
 
Той добави, че съдът не е върнал делото срещу Лиляна Деянова за доразследване, я само за процесуални нарушения. "Самият Божков не е обект на разследване по това дело. Отпаднало е и обвинението за заплаха срещу членове на АПИ от страна на Деянова и нейният съдружник", информира още прокурорът.
 
Относно делото за опасни отпадъци срещу братя Бобокови, Данаил Шостак заяви, че безспорно е установено, че един от братята е подписал договор, чрез който се създават търговски отношения с една от фирмата, свързана с депониране на отпадъците.
 
Юристът бе категоричен, че не са използвани СРС-та срещу Пламен Бобоков, а само са огледани съобщения, които двама абонати са си обменяли и това е оглед на веществено доказателство.
 
Относно закриването на Специализираната прокуратура и съд, той смята, че последиците ще бъдат катастрофални по отношение борбата с организираната престъпност, а ще бъде срината и мотивацията за борбата с корупцията по високите етажи на властта.
 
За "Пандора пейпърс" той заяви, че не са получавали сигнал за проверка от страна на ДАНС. Наличието на офшорни сметки или оперирането в такива зони не е престъпление, подчерта Шостак. От Специализираната прокуратура ще изчакат анализа на ДАНС по случая и тогава биха могли да коментират.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени