Прокурори на срещи с ученици от Пловдив: Доверявайте се на родителите и учителите, те са най-близо до вас

"Ако криете един проблем, този проблем може да ескалира", каза прокурор Грошев

Прокурори се срещат с ученици в Пловдив
Прокурори се срещат с ученици в Пловдив Източник: АПБ

Прокурори се срещнаха със седмокласници от три училища в Пловдив в рамките на инициативата "Правосъдие в бъдещето - прокурори и ученици говорят за право". На 4 ноември 2022 г. те изнесоха открити уроци в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов", в ОУ "Алеко Константинов" и ОУ "Душо Хаджидеков" в гр. Пловдив.

 
"Нашата професия изисква много усилия, но най-вече човек да бъде добър и справедлив. Двете неща вървят ръка за ръка. Не може да бъдеш лош човек и да бъдеш справедлив и обратното", каза пред учениците от Математическата гимназия районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Той разговаря с децата за работата на следователя и на прокурора, за вредата от наркотиците и опасностите, които ги дебнат в интернет.

Прокурори на среща с ученици в Пловдив
Прокурори на среща с ученици в Пловдив Източник: АПБ


"Ако нещо ви притеснява, ако нещо ви се случи или станете свидетел на престъпление, моля ви, обръщайте се към своите родители и учители, споделете с тях. Това са хората, които ще ви разберат. Те са най-близо до вас и ви мислят доброто. Доверявайте им се. Ако криете един проблем, този проблем може да ескалира", каза прокурор Грошев и обясни на децата, че когато е минало много време, доказателства се събират трудно, а работата на прокурорите изисква внимателно да се преценява дали един човек е виновен или не.  


"Срещал съм се с много деца - и с пострадали, и с извършители на престъпления. Ако те имаха малко повече благоразумие да споделят за своите проблеми, може би е нямало да се стигне до някои прояви", допълни прокурорът. Той разказа как при подобна среща преди време едно от децата отишло при него и споделило, че братчето му употребява наркотици.

 

"Направихме всичко възможно. Наистина онова дете  употребяваше наркотици, даваха му дори да разпространява наркотици. Това може да е един решен случай от хиляди, но за мен е голям успех", обясни прокурор Грошев. 
В срещите с учениците участваха още Веселина Николова, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив, и Катя Кузманова, следовател от Окръжния следствен отдел при ОП-Пловдив.

 

Те разказаха за работата си, запознаха учениците с правата им, обясниха им какво трябва да прави човек, пострадал от престъпление и припомниха, че е създадена специална линия за онлайн сигнали.


Кампанията на АПБ продължава със срещи с ученици в различни градове в цялата страна.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени