Прокурорите с писмо срещу правосъдната министърка за промените в закона за съдебната власт

Няма как обаче една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, се пишат още те

Надежда Йорданова
Надежда Йорданова Източник: Скрийншот/Свободна Европа
Прокурорите с отворено писмо срещу правосъдната министърка запромените в закона за съдебната власт.
 
"Категоричнозаявяваме, че прокуратура е работеща институция, а българските прокурори, следователи и съдебни служители са отговорни и почтени професионалисти, които със своя всеотдаен труд дават важен принос в борбата с престъпността и преграждането на пътя на беззаконието", пишат те.
 
Ето и целия текст на отвореното писмо:
 
Асоциацията на прокурорите в България има за свой основен приоритет отстояване на независимостта на съдебната власт и защита правата и интересите на работещите в системата на Прокуратурата на РепубликаБългария прокурори.
 
Категорично заявяваме, че прокуратура е работеща институция, а българските прокурори, следователи и съдебни служители са отговорни и почтени професионалисти, които със своя всеотдаен труд дават важен принос в борбата с престъпността и преграждането на пътя на беззаконието. За нас уважението към Конституцията, спазването на законите и съблюдаването на утвърдените европейски принципи, а именно разделението на властите и върховенството на правото, не са кухи фрази и изпразнени от съдържание думи, а кауза и мисия, за които ежедневно се борим.
 
Осъзнаваме необходимостта от провеждане на съдебна реформа и споделяме справедливите очаквания на българските граждани, тази реформа да бъде осъществена по прозрачен и принципен начин, за да бъде постигната единствената възможна легитимна цел-усъвършенстване работата на съдебната власт и гарантиране развитието на българската държава като модерна, просперираща и европейска такава.
 
От години алармираме, че е налице крещяща нужда от дълбока и принципна промяна в материалното и процесуално наказателно законодателство. Налице са и редица въпроси, които подлежат на усъвършенстване в устройствения Закон за съдебната власт, открит е дебатът за евентуални конституционни реформи. Заявяваме категоричната си воля да не бъдем пасивен наблюдател, а активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси!
 
Няма как обаче една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси. Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума!
 
Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава.
 
Призоваваме всички институции към конструктивно сътрудничество и ползотворно взаимодействие в името на законността исправедливостта!

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени