Прокурорската колегия реагира остро срещу препоръка на комисията "Хаджигенов"

При нейния председател е налице конфликт на интереси, каза говорителя на Прокурорската колегия Калина Чапкънова

Калина Чапкънова
Калина Чапкънова Източник: Окръжна прокуратура-Бургас

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет реагира остро срещу една от от препоръките на оглавяваната от Николай Хаджигенов парламентарна комисия, проверяваща данни за полицейско насилие по време на миналогодишните антиправителствени протести. 

 

Съдебните кадровици видяха "пореден опит за грубо погазване на принципите за върховенство на правото, разделението на властите и независимостта на съдебната власт" в искането за отстраняване и разследване на прокурор Вероника Трифонова, която е работила по едно от делата за полицейско насилие.

 

Декларацията беше прочетена от говорителя на Прокурорската колегия Калина Чапкънова:

"Резултатът от работата на временната комисия е компрометиран от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, както и че това е била негова стратегия".

 

От Прокурорската колегия призоваха настоящите и бъдещите депутати да се въздържат от  изявления и действия, накърняващи независимостта на съдебната власти и доброто име на българските магистрати.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени