Промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража

Преходни отделения за адаптиране на лишените от свобода влизат в закон

Министерство на правосъдието
Министерство на правосъдието Източник: Zonanews

Въвеждането на преходни отделения (half way house) за адаптиране на лишените от свобода към живота "навън" да бъде регламентирано в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). Това предлага Министерството на правосъдието (МП) с проект за промени в закона, публикуван за обществено обсъждане.

 

 "С първите стъпки по въвеждането на преходните отделения в пенитенциарната система у нас се поставя основата на нова социално-интеграционна концепция за подготовка на лишените от свобода", се сочи в мотивите към законопроекта.

 

Целта е адаптирането на лишените от свобода и включването им в обществото след тяхното освобождаване, което ще направи реинтеграцията по-лесна и ще намали риска от рецидив. Подобни модели за настаняване в среда, близка до семейната, преди да изтече срокът на ефективна присъда, се използват активно по света от години.

 

Преходни отделения у нас вече са предвидени в новия пенитенциарен комплекс в с. Самораново, в затворническото общежитие в Бургас и на други места.

 

Конкретно в закона се записва, че в преходните отделения могат да се настаняват осъдени в затворническо общежитие от открит тип с остатък от наказанието не повече от шест месеца по ред, определен от главния директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН).

 

Други предложени изменения в закона създават допълнителни възможности за провеждане на срещи на лишените от свобода с техните защитници и други права, включително на безплатни миещи, перилни, почистващи и дезинфекциращи препарати.

 

 Разширява се кръгът от дисциплинарни нарушения, свързани със засягане на личностния интегритет на служителите в ГДИН и др. С текста на законопроекта и мотивите към него можете да се запознаете тук.

Още от "Закон и ред"

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани през август, показват данни на Междуведомственото звено на прокур

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени