Проверяват полицейски шефове, незаконно наредили задържане на бившия шеф на "Булгаргаз" Павлов

От СГП изпратиха до медиите факсимилета от националната полиция, подписани от въпросните служители

Николай Павлов
Николай Павлов Източник: Скрийншот/YouTube

СГП извършва проверка висшестоящи служители на Главна дирекция национална полиция (ГДНП) са наредили незаконно арест на бившия шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов, става ясно от прессъобщение на Софийската градска прокуратура.

 

Проверката е за това, че представители на ръководството на ГДНП са дали писмени указания за започване на досъдебно производство и арест на бившия ръководител на дружеството. От СГП изпратиха до медиите факсимилета от националната полиция, подписани от въпросните служители.

 

Парафираните от висши служители на ГДНП документи за задържането на Николай Павлов
Парафираните от висши служители на ГДНП документи за задържането на Николай Павлов Източник: СГП

Прокурори от СГП отделиха материали от образуваното досъдебно производство по случая с "Булгаргаз" по данни за извършено престъпление по чл. 282 от НК от висшестоящи служители от ГДНП. (Длъжностно лице, което наруши или не изпълни служебните си задължения, или превиши властта или правата си с цел да набави за себе си или за другиго облага или да причини другиму вреда и от това могат да настъпят немаловажни вредни последици, се наказва с лишаване от свобода до пет години, като съдът може да постанови и лишаване от правото по чл. 37, ал. 1, точка 6, или с пробация, гласи член 282 от НК.)

 

Парафираните от висши служители на ГДНП документи за задържането на Николай Павлов
Парафираните от висши служители на ГДНП документи за задържането на Николай Павлов Източник: СГП

След анализ на материалите по делото, наблюдаващите прокурори са установили изготвени докладни записки относно проверка по преписка по описа на ГДНП с поставени върху тях ръкописни резолюции с указание за започване на досъдебно производство и задържане на лице за 24 часа. 

 

В тази връзка наблюдаващите прокурори са счели, че е нарушена разпоредбата на чл. 15 от Закона за МВР, съгласно която горестоящите ръководители на разследващите органи "нямат право да дават указания за извършването на действия по разследването и за съставянето на писменото мнение, както и по какъвто и да е друг начин да се намесват в разследването".

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени