Пуснаха заместничката на Иванчева Биляна Петкова под гаранция

Петрова, Иванчева и Петко Дюлгеров миналата година бяха осъдени на втора инстанция от Апелативния спецсъд

Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова (вдясно)
Десислава Иванчева (вляво) и Биляна Петрова (вдясно) Източник: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) промени мярката за неотклонение на Биляна Петрова, която е подсъдима по делото за корупция заедно с бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. След 1242 дни арест Петрова излиза под гаранция от 8000 лв. Магистратите се мотивираха с влошеното й здравословно състояние на Петрова и с влошеното здраве на майка й, за която тя се грижи. Беше отбелязана и прекомерна продължителност на предишните мерки.

 

"За" пускането на Петрова под гаранция бе и прокурорът. Петрова, Иванчева и Петко Дюлгеров миналата година бяха осъдени на втора инстанция от Апелативния спецсъд по дело за корупция. Иванчева получи 8 години затвор, че е поискала 250 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин, за да бъдат придвижени преписките му в общината, а на 17 април 2018 г. е приела първата част от парите - белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ, когато беше задържана.

 

Биляна Петрова и Петко Дюлгеров също бяха признати за виновни, като Петрова беше осъдена на 7 години затвор, а Дюлгеров - на 6 години. Преди това като първа инстанция съдия Иво Хинов от спецсъда осъди Иванчева на 20 години затвор, припомня Lex. Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домашен арест. Преди 3 месеца ВКС освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лева.

 

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени