Радев нарушил отново Конституцията с подписването на указа за Захарова като шеф на ВКС

Правосъдната министърка Надежда Йорданова пропусна да подложи на гласуване точка 2, която всъщност беше същинският избор на Галина Захарова

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента
Румен Радев е подписал днес указа за назначаването на Галина Захарова за шеф на ВКС, съобщава ПИК. Държавният глава е преценил, че няма нужда да връща решението за избирането й въпреки чутовния гаф с гласуването.
 
Припомняме, че по време на заседанието на ВСС за избор на Захарова, правосъдната министърка Надежда Йорданова подложи на гласуване точка 1 и точка 3 от дневния ред, но пропусна да подложи на гласуване точка 2, която всъщност беше същинският избор на Галина Захарова.
 
Според редица юристи това е грубо нарушение на процедурата за избор на новия шеф на ВКС. Те са на мнение, че Радев няма какво да подпише, тъй като заради пропусната точка 2 при гласуването, де факто няма нов избор на председател на Върховния касационен съд.
 
През уикенда пред ПИК конституционалисти изразиха мнение, че ако Радев подпише указа, без да е гласувана същинската точка, това ще е нарушаване на Конституцията. Това очевидно днес се е случило с подписването на указа, с което президентът се забърква в нов скандал за погазването на най-висшия закон в страната.
 
Отделно от това възникват и много въпроси за двойния аршин на държавния глава. При избора на Иван Гешев за главен прокурор президентът върна решението с претекст, че той е единствен кандидат за поста. Сега обаче, когато Захарова също е единствен кандидат, Румен Радев подписва указа още в първия възможен ден, за да може утре изборът на нов шеф на ВКС да бъде обнародван в "Държавен вестник". 
 

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени