Ръководството на прокуратурата проведе работна среща с представители на ОССЕ във връзка с предстоящите избори за 46-ото Народно събрание

Ръководството на прокуратурата запозна участниците в мисията на ОССЕ с извършените проверки и образуваните досъдебни производства срещу лица и престъпни групи, занимавали се с купуване на гласове

Прокуратура на Република България
Прокуратура на Република България Източник: ПРБ

Днес, 29.06.2021 г., заместниците на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура (ВКП) Пламена Цветанова и Даниела Машева, и говорителят на главния прокурор Сийка Милева проведоха работно съвещание с представителите на мисията на ОССЕ в България - Ирини Скузу, правен анализатор, и  Илина Дякова - старши асистент на правния анализатор, във връзка с провеждането на изборите за 46-ото Народно събрание на 11.07.2021 г. 

 

На срещата бяха обсъдени мерките, които Прокуратурата на Република България е  предприела за спазването на закона при провеждането на избори и за противодействието на престъпленията срещу политическите права на гражданите. Ръководството на прокуратурата запозна участниците в мисията на ОССЕ с извършените проверки и образуваните досъдебни производства срещу лица и престъпни групи, занимавали се с купуване на гласове по време на изборите за 45-ото Народно събрание, провели се на 04.04.2021 г.

 

Те бяха уведомени и че е поискано налагането на запор по ЗМИП на сума в размер на над 425 000 лв. като отделно са иззети още 383 000 лева и евро в различни купюри, за които са открити доказателства, че са били предназначени за купуване на гласове в полза на определен кандидат, партия или коалиция.

 

Представителите на ОССЕ бяха информирани и че за вота на 11.07.2021 г. във ВКП е създадено дежурно звено с цел гарантиране в максимална степен на политическите права на гражданите и провеждане на изборен процес в съответствие с изискванията на закона, което ще анализира всички постъпващи сигнали, свързани с изборни нарушения.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени