Рашков поиска шефът на следствието Сарафов да започне разследване срещу Гешев

В искането си Рашков изброява "нарушенията" на ЗСРС, които беше цитирал и в сигнала си до правосъдния министър Янаки Стоилов

Борислав Сарафов
Борислав Сарафов Източник: Zonanews

Служебният вътрешният министър и бивш комунистически следовател Бойко Рашков поиска от шефа на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов да започне разследване срещу главния прокурор Иван Гешев. Сигналът му беше публикуван в сайт, близък до обвинняемия Цветан Василев и покойния оръжеен олигах Младен Мутафчийски.

 

В искането си Рашков изброява "нарушенията" на Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), които беше цитирал и в сигнала си до правосъдния министър Янаки Стоилов, който впоследствие прерасна в предложение за отстраняването на главния прокурор.

 

На първо място МВР-шефът посочва публикуваните от прокуратурата записи от разговори между президента Румен Радев и ген. Цанков Стойков, а след това и записите от комуникация между Васил Божков с бившия депутат от БСП Александър Паунов и журналиста Огнян Стефанов, съобщава Lex.bg.

 

"С тези действия е нарушен чл. 32 от Закона за специалните разузнавателни средства /ЗСРС/, който императивно забранява използването на данни, придобити със СРС за друго, освен за  наказателното производство или за опазване на националната сигурност. Потъпкана е и друга разпоредба на ЗСРС: лицата, на които са станали известни факти и сведения от СРС, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват /чл.33 ЗСРС/. В противоречие със закона  наблюдаващите прокурори и главният прокурор са огласили тези данни, което е престъпление", пише Рашков до Сарафов.

 

Във всички случаи, главният прокурор, в качеството си на длъжностно лице е разпоредил на пряко подчинени му прокурори, чиято дейност ръководи и контролира, да разгласят придобити данни със СРС или е допуснал това (чрез бездействие), което обосновава извод за осъществен състав на чл. 285 НК, твърди вътрешният министър в сигнала си.

 

На следващо място той подчертава, че публикациите с изнесените данни са предизвикали широк отзвук, но не са свързани със законните цели на специалните разузнавателни средства, а са целели политическо компрометиране на президента и на гражданските протести срещу правителството на бившия премиер Бойко Борисов и срещу главния прокурор.

 

"Чрез тях Ив. Гешев посегна на авторитета на държавния глава без произнасяне на съд и България беше злепоставена пред света, което отегчава неговата отговорност! Тези действия застрашават и увреждат правата на гражданите и конституционно установения в страната правов ред, създават недоверие в институциите и се характеризират с висока степен на обществена опасност", посочва още Рашков.

Сигналът на Бойко Рашков до Борислав Сарафов
Сигналът на Бойко Рашков до Борислав Сарафов
Сигналът на Бойко Рашков до Борислав Сарафов
Сигналът на Бойко Рашков до Борислав Сарафов
Сигналът на Бойко Рашков до Борислав Сарафов Източник: Frognews

 

Още от "Закон и ред"

Прокурор Илиана Кирилова отказва на Никола Минчев да се яви в комисията "Нотариуса" на НС

Правя това и с оглед гарантиране на независимостта на българските магистрати – съдии, прокурори и следователи, както и в защита на върховенството на правото, пише тя

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени