Районна прокуратура-Видин привлече към наказателна отговорност две лица за престъпления против политическите права на гражданите

Това се е случило на първи тур на местните избори миналата неделя

Окръжна прокуратура-Видин, Районна прокуратура-Видин
Окръжна прокуратура-Видин, Районна прокуратура-Видин Източник: Zonanews

Под ръководството на Районна прокуратура-Видин се водят действия по разследване по досъдебни производства за извършени престъпления против политическите права на гражданите по чл. 169 от НК и по чл. 168, ал. 2 от НК.

 

Установено е, че на 29.10.2023 г. в гр. Видин член на секционна избирателна комисия А.А. (на 25 години) допуснал едно и също лице да упражни избирателното си право няколко пъти на проведените на 29.10.2023 г. местни избори за общински съветници и кметове на населени места.

 

С постановление на прокурор от Районна прокуратура-Видин извършителят на деянието А.А. е привлечен в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 169 от НК и е постановено задържането му за срок до 72 часа. Понастоящем лицето е обявено за издирване за предявяване на постановление за привличането му в качеството на обвиняем.

 

По друго досъдебно производство са събрани доказателства за виновността на С.З. (на 53 години). В деня на изборите на 29.10.2023 г. той упражнил избирателното си право повече от един път. Привлечен е в качеството на обвиняем за извършено престъпление по чл. 168, ал. 2 от НК и му е наложена мярка за неотклонение гаранция в пари в размер на 1000 лева.

 

Предстои предявяване на постановлението за привличане. Образувано е и досъдебно производство за това, че на 29.10.2023 г. в гр. Видин е нанесен побой на длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата му в качеството му на член на секционна избирателна комисия.

 

Установено е, че пострадалият К.П. станал свидетел на нередности в деня на провеждането на избори за общински съветници и кметове - как лица гласуват по няколко пъти и член на СИК приема бюлетините. Той направил видеозапис с телефон, за да ги документира. Впоследствие мъжът бил заплашен и нападнат от няколко лица, които му нанесли удари с юмруци в главата, лицето и по тялото. Междувременно, след получен сигнал, на местопроизшествието пристигнал полицейски служител.

 

Пострадалият К.П. посетил болнично заведение, където му била оказана медицинска помощ. Един от сочените за извършител на престъплението е бил кандидат за общински съветник в проведените местни избори. С оглед разпоредбата на чл. 160, ал. 1 от Изборния кодекс той се явява лице, което се ползва с имунитет срещу наказателно преследване.

 

На основание чл. 35 от Наказателно-процесуалния кодекс делата срещу лица с имунитет са подсъдни като първа инстанция на Софийски градски съд. В тази връзка Районна прокуратура – Видин изпрати събраните материали по делото на Софийска градска прокуратура, която е компетентна да се произнесе.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени