Разследват трима за шпионаж в полза на Русия - двама от ДАНС и един от министерство, различно от МВР

Акцията на специализираната прокуратура е започнала преди 2 дни по сигнал на ДАНС

Руски шпионаж
Руски шпионаж Източник: Zonanews

Специализираната прокуратурата разследва за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво на ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР. Това съобщиха по време на брифинг Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура, и Христо Кръстев, говорител на Специализираната прокуратура.

 

"Няма задържани и обвинени за шпионаж служители на ДАНС от акцията в сградата на агенцията вчера, съобщи говорителят на Специализираната прокуратура Христо Кръстев. Изследват се действията на три лица - двама от средните нива в йерархията на ДАНС и на служител от друго министерство, но не е МВР, уточниха разследващите.

 

Следващата седмица ще стане ясно дали има лице, на което ще бъде предявено обвинение за шпионство в полза на Руската федерация по чл. 104 от Наказателния кодекс.


Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация непряко чрез специални технически способи. Информацията е предавана към лице, различно от изгонените руски дипломати.

 

Акцията на специализираната прокуратура е започнала преди 2 дни по сигнал на ДАНС. Към момента няма задържани. От Специализираната прокуратура заявиха, че очакват ДАНС да предприеме мерки за дисциплинарното уволнение на двамата служители, разследвани за шпионаж.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени