Росен Желязков: Знаем къде трябва да се фокусираме в борбата с корупцията

Според него оценката на ЕС за усилията за борба с корупцията е положителна

Росен Желязков
Росен Желязков Източник: МС

По-малко държавна намеса в икономиката, иновации в образованието, повече научно-развойна дейност и продължаващи инвестиции в инфраструктурата – това са приоритетите на ГЕРБ, които заяви в студиото на bTV Росен Желязков, настоящ транспортен министър и кандидат за народен представител от Благоевград.

 

"Нашата програма е дясноцентристка. Ние заедно със СДС сме най-голямата дясна коалиция. Нашият подход е свързан с по-малка държавна намеса в икономиката, повече научно-изследователска дейност и повече инвестиции в инфраструктурата", добави Желязков. На въпрос на водещия защо лидерите на партиите не присъстват в телевизионни дебати, той отговори, че лидерът на ГЕРБ е всеки ден сред хората.

 

Водачът на листата на коалиция ГЕРБ-СДС в Благоевград обяви, че борбата с корупцията е най-сериозният проблем в световен мащаб. "Проблемът на корупцията е, че тя има различни компоненти – вземане на подкупи и търговия с влияние. Ние залагаме на електронната система за обществените поръчки. Така ще прекъснем общуването между граждани и администрация, което дава възможност за дискреция от страна на администрацията".

 

Според него оценката на ЕС за усилията за борба с корупцията е положителна. Желязков напомни за тежкото наследство, в което България влязла в Прехода. "Знаем къде трябва да се фокусираме в борбата с корупцията – при управлението на финансовите ресурси, на еврофондовете. Много залагаме на електронната система за обществените поръчки", обясни той.

 

"Мисля, че усещането за корупция е по-голямо, отколкото реалната корупция, но трябва да го преодолеем", каза той. Същевременно Желязков категорично заяви, че имаме електронно правителство – той го сравни с магазин, който трябвало да се пълни със стока. На въпрос какъв процент от магазина е пълен, министрът на транспорта и съобщенията отговори, че НАП си взаимодейства с бизнеса по електронен път на 90%, а 75% от услугите на "Автомобилна администрация" са електронизирани.


"За нас е важно да има консенсус по темите, за да можем да говорим реално", каза още транспортният министър. Той определи атаките по ГЕРБ като "хибридни". Това е тактика от страна на опонентите на ГЕРБ. По темата с изборите заяви: "За нас е важно вотът да бъде гарантиран. Това са предпоставки, свързани със спокойствието  на хората, които са ангажирани в изборния процес. Манипулация е говоренето, че ще има манипулация". Според него изборите са гарантирани от гледна точка на честност и прозрачност.

Още от "Закон и ред"

Над 50 кг марихуана и близо 2,5 кг кокаин са задържани през август, показват данни на Междуведомственото звено на прокур

По линия на противодействието на незаконната миграция са проведени 607 специализирани операции и са задържани 869 незаконно пребиваващи в България граждани на трети страни

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени