Румен Гайтански-Вълка се предаде доброволно

Прокуратурата ще иска постоянен арест

КПКОНПИ
КПКОНПИ Източник: Zonanews

Румен Гайтански-Вълка е задържан за 72 часа, след като днес следобед се е предал доброволно, съобщи БНР. Той е обвинен за присвояване на необезпечен кредит за 150 милиона лева от Българската банка за развитие (ББР) заедно с бившия изпълнителен директор на банката Стоян Мавродиев и Иван Георгиев - адвокат и представител на фирмата "Роудуей кънстракшън". По информация на БНТ Гайтански се е явил в антикорупционната комисия, придружаван от адвокат.


По информация на БНР Софийската градска прокуратура ще поиска Гайтански да остане за постоянно в ареста. В качеството му на обвиняем той ще бъде поканен да даде обяснения и да бъде разпитан. Той има право да откаже да говори пред разследващите.

 

Софийска градска прокуратура
Софийска градска прокуратура Източник: Zonanews

Ако прокуратурата поиска постоянно задържане под стража, Софийският градски съд ще трябва да прецени има ли на този етап достатъчно доказателства, които подкрепят твърденията на прокуратурата, както и дали има риск да се укрие или да извърши друго престъпление.

 

Според прокуратурата като съучастник на Мавродиев Гайтански е присвоил дадения от ББР фиктивно обезпечен кредит в размер на близо 150 млн. лева.

 

Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански-Вълка Източник: Капитал

По-късно през деня един от адвокатите му - Константин Симеонов, обясни, че клиентът му не е дал никакви обяснения. Той е бил в Гърция и веднага се е прибрал, след като разбрал за обиските. Според него това е атака не само срещу Гайтански, но и срещу почетния председател на ДПС Ахемд Доган.

 

Според разследването част от кредита е използван за купуване на луксозни автомобили, а 30 млн. лв. са прехвърлени към свързано с Гайтански дружество, с което са погасени задълженията на ТЕЦ "Варна" към Търговска банка.


По-рано днес Софийската градска прокуратура се отказа да иска постоянен арест за Иван Георгиев и ще го освободи срещу парична гаранция 50 хил. лв. Според информация на Би Ти Ви обаче той не е съгласен с тази мярка, не е внесъл сумата и ще обжалва размера на гаранцията. Стоян Мавродиев все още е в неизвестност и няма информация да е обявен за издирване.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени