С над 6,2 млн. лв. ще се финансира борбата срещу домашното насилие до края на 2026 г.

Предвидени са средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение "Помогни ми". Ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ за социално, психологическо и правно консултиране и др.

Заседание на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие (НСПЗДН)
Заседание на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие (НСПЗДН) Източник: Пресцентър на МС

Над 6,2 млн. лв. ще струват мерките, включени в Националната програма за превенция и защита от домашно насилие за периода 2024 – 2026 г. Документът е разработен въз основа на постъпили предложения от заинтересованите страни и беше приет от Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие (НСПЗДН) днес. Заседанието на Съвета беше председателствано от заместник министър-председателя и министър на финансите Людмила Петкова. 

 

Почти цялата необходима сума по програмата се осигурява от държавния бюджет. Тази година в него за целта са предвидени 450 000 лв.

Най-много средства в тригодишната Национална програма се предвиждат за превенция на агресията в дома. Планирани са национални информационни кампании, конференции, семинари и разяснителни срещи. Ще се организират множество обучения на всички професионални групи, които имат досег с проблема.

 

Очаква се в края на периода стотици учители, социални работници, медицински специалисти, общински служители и служители на МВР да могат да предотвратяват домашно насилие, по-бързо да разпознават не само случаите на вече упражнена агресия, но и риска от такава, както и да реагират адекватно с мерки за закрила на потенциалните и реални жертви. Набляга се особено върху работата с деца, ученици и студенти.

 

Друг акцент в програмата е подготовката на адвокати, съдии, прокурори и следователи за работа по дела, свързани с домашно насилие. Предстои създаването на Национална телефонна линия с единен телефонен номер за помощ на лица, пострадали от домашно насилие или в риск. Отделно от това на Националния телефон за правна помощ 0700 18 250 адвокати от Националното бюро за правна помощ (НБПП) ще предоставят юридически консултации по казуси, свързани с домашно насилие. Такава подкрепа предлагат също Адвокатските съвети в страната. Планира се разширяване на мрежата от Регионални центрове за консултиране.

 

Предвидени са средства за поддръжка на съществуващото мобилно приложение "Помогни ми". Ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ за социално, психологическо и правно консултиране, за процесуално представителство и за специализирани програми за възстановяване и защита на жертви или свидетели на агресия в дома, настанени в защитени жилища. Общините ще продължат да поддържат съществуващите 31 кризисни центъра в страната, в които могат да бъдат настанени общо 348 жени и деца, пострадали от домашно насилие или трафик.

 

Държавата ще финансира специални програми за социална и психологическа работа с извършителите на домашно насилие за преодоляване на агресията и справяне с гнева. Предстои одобрената от НСПЗДН Национална програма за превенция и защита от домашно насилие 2024 – 2026 г. да бъде приета с решение на Министерския съвет.

 

 

НСПЗДН към Министерския съвет е създаден съгласно Закона за защита от домашното насилие. Той е специализиран постоянно действащ колективен и консултативен орган за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашното насилие чрез координация, наблюдение и оценка на политиките и мерките за предотвратяване и защита от домашното насилие. Председател на Националния съвет е заместник министър-председател, определен от Министерския съвет. Заместник-председател е министърът на правосъдието. В състава на Националния съвет се включват министрите на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на здравеопазването, на образованието и науката и на младежта и спорта, а също така представител на Върховния касационен съд, председателят на Държавната агенция за закрила на детето, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България. В НСПЗДН членуват също представители на неправителствени организации, които работят за превенция и защита от домашно насилие, избрани с прозрачна процедура.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени