Съдът: Еврофутбол на Васил Божков дължи 300 млн.лева такси и лихви за залагания

Магистратите приемат за законен акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са установени неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за близо 300 млн. лв.

Васил Божков
Васил Божков Източник: Bulphoto

Административният съд в София отхвърли голяма част от претенциите на свързаното с бизнесмена Васил Божков "Еврофутбол" ООД. Магистратите приемат за законен акта на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), с който са установени неплатени държавни такси и лихви за залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета за близо 300 млн. лв. Отменен е акт за малко над 30 млн. лв. такси и лихви. Дружеството е осъдено да плати на НАП и 390 760 лв. за адвокатско възнаграждение. От съдебния акт не става ясно кой адвокат е наела НАП, тъй като е изписан само с инициали.

Решението на съдия Антоанета Аргирова е от вчера. Тя се произнася по жалбата на "Еврофутбол" срещу акта на ДКХ за такси и лихви за периода от началото на 2014 г. до края на 2019 г. за 328,88 млн. лв. От тях 261 млн. лв. са такси, а 67,7 млн. лв. са лихви. Божков, като твърди, че лотарийният му бизнес е плащал не 15% върху всички приходи от лотариите, а 20% само върху комисионите и таксите, които фирмите му са събирали от участниците в лотариите, защото законът му позволява.

 

Сега съдът тълкува, че Законът за хазарта не е допускал залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета да може да бъде организирана по такъв начин, че залозите на участниците да не се заплащат на организатора на играта преди провеждането на самата игра. Т.е. изключено е от организаторите на тези игри да се събират такси и комисионни вместо залози. Аргирова допълва още, че за този 5-годишен период ДКХ е следвало да реализира 75% повече приходи спрямо действително събраните. От експертизата по делото става ясно, че за петте години общата стойност на направените залози е 2 622 502 490 лв., размерът на държавната такса е общо в размер на 393 375 373 лева, а дружеството е внесло 132 210 481 лева. Така са изчислени и дължимите 261 164 891 лева такси и 67 723 041 лева лихви.

Решението на АССГ не е окончателно и може да се атакува пред Върховния административен съд. В съдебното решение се казва още, че няма законова причина да бъде отказано "Еврофутбол" да плати хонорара на адвокат Р., нает от НАП. Той е 430 хил. лв., но "Еврофутбол" е осъдено да плати 390 хил. лв., тъй като част от жалбата му е уважена. Хонорарът на адвоката е минималният според наредбата за адвокатските възнаграждения, тъй като е обвързан с материалния интерес по делото.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени