Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

Шефката на Агенция "Митници" и още един обвиняем са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев

Живко Коцев
Живко Коцев Източник: БГНЕС

Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение на шефката на митниците Петя Банкова е критикувал прокуратурата, като е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

 

Директорът на агенция "Митници" Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът днес. По време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец (на снимката долу), както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев, предаде БНТ.

 

Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец
Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец Източник: БНТ

Банкова и Стефан Димитров се явиха днес пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. В съда трябваше да дойде и синът на Димитров - Марин, който също е обвиняем. Непосредствено преди заседанието обаче Марин Димитров е бил откаран в "Пирогов", съобщи съдията. Четвъртият обвиянем по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е обявен за общодържавно издирване.

 

Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение е критикувал прокуратурата, като е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг  въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

 

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт "Лесово" и го е понижила и е назначила за шеф на митница "Лесово" Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

 

Петя Банкова
Петя Банкова Източник: БГНЕС

Съдът отбелязва, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че ги познава.

 

По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има снимки от срещи на Банкова със Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев.

 

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той поставя часовника на ръката си.

 

Поради тези причини приема, че може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов - Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

 

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците, съобщи NOVA. Според обвинението каналите са минавали през "Капитан Андреев", "Кулата" и "Калотина". Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждаван да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на "Капитан Андреево".

 

От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.

 

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия - Асен Василев. Никъде обаче не става ясно, казват адвокатите, дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

 

Адвокатите разказаха още, че бивш колега на Банкова от ДАНС я е запознал с един от двамата Димитров. Докато била в Агенцията, тя имала няколко срещи със Стефан Димитров. Според защитата основната част от анонимните свидетели базирали показанията си на основата на твърдения като "чувал съм" и "до мен стигна информацията", което не давало реални доказателства, казват още адвокатите.

 

Следващото заседание на съда е насрочено за 11 април.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени