Съдът освободи от ареста хакера "Емил Кюлев"

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени да са свързани с Теодор Илиев

Софийски апелативен съд, Военно-апелативен съд, Софийски военен съд
Софийски апелативен съд, Военно-апелативен съд, Софийски военен съд Източник: Zonanews

Тричленният състав разгледа частната жалба против определението на Теодор Илиев да му бъде наложена мярка задържане под стража. За обвинения се смята, че е прониквал в системите на различни държавни и частни юридически лица, крал е информация от там, а след това е изнудвал, за да не разпространи данните, предаде NOVA. 

 

Защита на Илиев, попита дали има данни, че Илиев и "Кюлев" са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението са извършени от "Кюлев". Според адвокат Людмил Рангелов, данните за връзка между реалния човек - Теодор Илиев и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти.

 

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че и двамата се познавали от деца, заради квартала, в който живеели.

 

Апелативният съд не се съгласи с първостепенния съд. Софийският градски съд е счел, че един от свидетелите може да познае "Емил Кюлев" от запис по телефона. Експертиза обаче не е направена. Приятелката на задържания Теодор Илиев е научила от медиите, че Илиев и "Кюлев" са отъждествени. Според апелативния съд, градският е излязъл от границите на обоснованото подозрение.

 

Няма доказателства IP-адресите, от които данните от фирмите са теглени да са свързани с Теодор Илиев. За иззетите от дома на Илиев компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът на Илиев е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

 

Тричленният състав не успя да стигне до заключение, че престъпните деяния са извършени от обвиняемия. Не е установен и рекетът, за който говорят свидетелите, че е извършен от Илиев. В обвинението липсвали и точните дати на евентуално проникване в базите с данни на фирмите.

Още от "Закон и ред"

Не охранител, а полицай е раздробил челюстта на 19-годишния младеж на плаж "Градина", побоят – заради парче пица

По думите на Кангалджиев потърпевшите днес са се явили в полицейското управление в Бургас и са разпознали "по категоричен начин" полицейският служител на име Христо Петров

Прочетете повече прочетете повече

Четирима подсъдими са осъдени за участие в организирана престъпна група, създадена с користна цел

С помощта на чужди граждани е трябвало да набира мигранти и да им осигурява незаконно подслон и транспорт във вътрешността на страната до превеждането им към други държави

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени