Съдът освободи от домашен арест Васил Божков

Според защитата му, прокуратурата държи делото "на трупчета"

Софийски градски съд (СГС)
Софийски градски съд (СГС) Източник: Zonanews

Софийският градски съд пусна от домашния арест бизнесмена Васил Божков. Съдът се мотивира, че вече са минали осем месеца от задържането му. Според съда няма опасност на свобода Божков да извърши престъпление. Няма риск и бизнесменът да влияе върху събирането на доказателства. Също така няма опасност и той да се укрие.

 

След като преди дни Софийската градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления, адвокатите на Божков поискаха промяна и на мярката му за неотклонение. 

 

Васил Божков бе предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавна комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси.

 

Васил Божков
Васил Божков Източник: БГНЕС

Адвокатите му припомниха, че през септември, когато Апелативният съд потвърди неговата мярка, съдиите са взели предвид, че Божков може да попречи на разследването или да се укрие. В тези осем месеца поведението му било изрядно и не злоупотребявал.

 

Според защитата му делото срещу него "се държи на трупчета", тъй като няма много процесуални действия по казуса. Това твърдение бе оспорено от прокуратурата, според която действията се водят ефективно.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в Бургас и ГДБОП неутрализираха престъпно сдружение, занимаващо се с разпространение на метамфетамин, мари

Задържаното количество високорискови наркотични вещества е над 12 килограма марихуана, около 2,3 килограма метамфетамин и 30 грама кокаин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени