Съдът отхвърли споразумение с прокуратурата на обвинен за теча на данни от приходната агенция

Според предвиденото споразумение Бойков трябваше да плати глоба от 2500 лева

Национална агенция за приходите (НАП)
Национална агенция за приходите (НАП) Източник: Zonanews

Обвиненият за хакерската атака на базата данни на Националната агенция за приходите (НАП) през 2019 г. Кристиян Бойков не може да сключва споразумения с прокуратурата, дори и от държавното обвинение да не бяха променили позицията, като отказват споразумението. Това се посочва в определението на съдия Атанас Атанасов от Софийския градски съд, който днес разгледа искането за споразумение между прокуратурата и Бойков.


Според предвиденото споразумение Бойков трябваше да плати глоба от 2500 лева. Искането беше внесено в съда на 27 май, но в четвъртък прокуратурата съобщи, че не е съгласна с това с аргумента, че срещу Кристиян има множество обвинения.


В определението си съдия Атанас Атанасов посочи, че на 21 май 2024 г. прокуратурата е привлякла Кристиян Бойков към наказателна отговорност за проникване в компютърната система на НАП, с което е преквалифицирала първоначалното му по-тежко обвинение за тероризъм чрез компютърно престъпление, целящо внасяне на смут и страх в обществото.


Съдът обаче открива проблем с останалото висящо обвинение за това, че Бойков е действал в съучастие с другия обвиняем - Иван Тодоров, за което няма постановление за частично прекратяване, както спрямо Бойков, така и спрямо Тодоров. Определението е окончателно.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени