Съдът отказа издаване на европейска заповед за арест за Петьо Еврото

През ноември м.г. стана ясно, че се очаква в началото на 2024 г. делото "Осемте джуджета" да влезе в съда

Петър Петров-Еврото (вдясно)
Петър Петров-Еврото (вдясно) Източник: БГНЕС

 Съдът отказа окончателно на прокуратурата издаване на европейска заповед за арест на бившия следовател Петьо Петров-Петьо Еврото. Според апелативните съдии не може да се направи обосновано предложение, че той е извършил престъплението, в което е обвинен. Бившият следовател е обвинен за длъжностно присвояване по делото "Осемте джуджета".

 

До края на миналата година срещу Петров имаше издадена такава заповед, но само от прокуратурата. След влезли в сила законови промени този акт вече се издава от съда по искане на държавното обвинение. Така се стигна до процедурата, която приключва с решението на съда днес, съобщи БТА.

 

С решението си апелативният съд потвърди определеното от градския съд от миналата година. Днешният акт на съда не спира хода на разследването. През ноември м.г. стана ясно, че се очаква в началото на 2024 г. делото "Осемте джуджета" да влезе в съда.

 

Обвиняеми по него са Петьо Петров-Еврото, бившата му съпруга Любена Павлова и бившият спецпрокурор Дилян Деянов. Обвиненията им са свързани с обсебване на златни монети, които са иззети като веществени доказателства по дело срещу бизнесмена Явор Златанов.

 

Петьо Петров изчезна в края на май 2023 г. В края на август с. г. в медиите се появиха твърдения, че Еврото е мъртъв. От вътрешното и външното министерство така и не потвърдиха дали това е така, но бюлетината за издирването му продължаваше да стои на сайта на Интерпол. Впоследствие от МВнР само уточниха, че не е бил в Дубай.

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени