Съдът отмени уволнението от Рашков на бившия шеф на полицията в Пловдив Йордан Рогачев

Всичко ще стане ясно, ще се боря докрай, заяви Рогачев

Йордан Рогачев
Йордан Рогачев Източник: МВР

Административният съд в Пазарджик отмени като незаконосъобразна заповедта за уволнението на бившия директор на полицията в Пловдив Йордан Рогачев. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред ВАС.

 

"Аз съм единственият уволнен от министър Бойко Рашков директор, другите колеги се съгласиха да минат на по-ниски длъжности. Продължавам да твърдя, че освобождаването ми беше политическо. Всичко ще стане ясно, ще се боря докрай", заяви Рогачев, цитиран от "24 часа". И отказа да коментира повече, тъй като решението е на първа инстанция. Попитан с какво се занимава, той отговори, че в  момента се грижи за децата си, които са малки. 

 

Рогачев беше уволнен на 9 август м. г.  А един от мотивите  беше, че  ползвал за лични цели служебните коли на дирекцията в Пловдив. В хода на делото показания в тази посока е дал само бившият шофьор на Рогачев, преместен впоследствие на друга длъжност. Описани са различни маршрути с 3 от служебните коли, които не са били по работа. Няма обаче данни това да е ставало по разпореждане на Рогачев, нито той да е пътувал лично с тях.  Затова и според съда не става дума за лично облагодетелстване, а "по-скоро за неупражняване на достатъчен контрол, което деяние не може да обоснове налагане на дисциплинарно наказание "Уволнение".

 

Отделно Йордан Рогачев не е бил изслушан, преди да бъде уволнен, както предполага редът за налагане на дисциплинарни наказания в МВР. Рогачев оглави пловдивската полиция на 31 юли 2019 г., дотогава бе начело на областната дирекция в Пазарджик.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени