Съдът потвърди отнемането на имущество за близо половин милион от бившия изп. д-р на ИА "Автомобилна администрация"

КПКОНПИ отнема имущество в размер на над 800 хиляди лева

Изпълнителна агенция Автомобилна администрация
Изпълнителна агенция Автомобилна администрация Източник: Zonanews

Искове на КПКОНПИ са уважени от съдилища в страната и в полза на държавата се отнема незаконно придобито имущество на обща стойност от 849 154, 49 лв. С решение на Апелативен съд-Велико Търново, което изцяло потвърждава решението на Окръжен съд-Плевен, в полза на държавата се отнема сумата от 451 046 лв. от Цветелин Цветанов. Проверката на КПКОНПИ срещу него е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата в качеството му на изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" за подкуп и за участие в организираната престъпна група. Решението на Апелативен съд-Велико Търново не е окончателно.

 

С влязло в сила решение на Разградския окръжен съд по иск на КПКОНПИ се отнема имущество на обща стойност 229 244,89 лв. от Данаил Илиев и свързано с него лице. Проверката на Комисията срещу него е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата за участие във въоръжена организирана престъпна група и сводничество. Назначените от съда експертизи са показали значително несъответствие в доходите му. Имуществото, което е отнето в полза на държавата, включва двуетажна къща с двор на територията на община Кубрат, два автомобила, парични суми, както и 46 бр. бижута от 14-каратово злато, както и паричната равностойност на продадени автомобили. Също така суми, получени без законно основание чрез международни системи за разплащане.

 

С решение на Апелативен съд-Варна частично е уважен иск на КПКОНПИ и е потвърдено решение на Окръжен съд-Разград за отнемане в полза на държавата на имущество от Биляна Рашид и свързано с нея лице. Уваженият размер на исковата молба е 168 863, 60 лв., като в сумата е включена стойността на поземлен имот в Исперих с жилищна и селскостопанска сгради, парични суми от отчуждени недвижими имоти и продажба на леки автомобили, както и паричната равностойност на дружествени дялове. Проверката на Комисията срещу Биляна Рашид е започнала след привличането й като обвиняема за данъчни престъпления.

Решението на съда не е окончателно.

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени