Съдът позволи да се издаде нова европейска заповед за арест на Цветан Василев

Банкерът е подсъдим заедно с още няколко души за фалита на КТБ

Цветан Василев
Цветан Василев Източник: Facebook

Софийският градски съд разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест за Цветан Василев по две престъпления по чл. 253 НК – за пране на пари. Съдът прие, че няма реалност опасност Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие.

 

Освен това той е обвивен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 г. Определението подлежи на обжалване пред Апелативния съд в София в тридневен срок. Цветан Василев е подсъдим заедно с още няколко души за фалита на КТБ. Делото продължава вече няколко години. 

 

През юли 2014 г. банкерът беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Впоследствие той бе обвинен за над 100 престъпления. Обвиненията бяха повдигнати задочно, тъй като Василев успя да напусна страната и оттогава се намира в Сърбия, където получи и политическо убежище. Беше издадена и европейска заповед за арест и банкерът бе обявен за издирване в Шенгенската информационна система.

 

През 2022 г. адвокатът на Василев Константин Симеонов съобщи, че комисия в Интерпол е разгледала негова жалба и е констатирала, че издирването на банкера е по политически причини. По думите му тогава - Международната организация на криминалната полиция е взела решение да изтрие всички данни в системата ѝ, свързани с Василев, тъй като случаят вече не отговарял на изискванията на Интерпол.

 

Същата година Апелативният съд в Белград окончателно отхвърли искането на властите в София за екстрадирането на Цветан Василев от Сърбия. А през април 2023 г. стана ясно, че Интерпол издирва отново бившия мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Още от "Закон и ред"

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени