Съдът пусна Румен Гайтански-Вълка на свобода срещу гаранция от 250 000 лева

Румен Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв.

Румен Гайтански-Вълка
Румен Гайтански-Вълка Източник: БГНЕС

След два месеца зад решетките Румен Гайтански-Вълка излиза на свобода под гаранция от 250 хиляди лева. Решението е на Софийския градски съд. Това стана ясно на ново съдебно заседание по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие кредит в размер на 148,5 милиона лева. Бизнесменът Румен Гайтански, по прякор "Вълка", отново обжалва задържането си, като настоява за по-лека мярка за неотклонение. Той е обвинен като подбудител.

 

Излизането на Гайтански от ареста ще стане факт, когато той внесе парите или няма протест или жалба, обяви съдия Виктор Чаушев от Софийския градски съд, който промени мярката за неотклонение на бизнесмена. От 15 август Гайтански е обвинен, че е подбудил към, взимането на 148 млн. лв. необезпечен кредит от ББР.

 

Основната причина Гайтански да излезе на свобода е неговото тежко здравословно състояние. Според адвокатката му Валя Гълъбова от втория ден на задържането си той е бил, както в болницата към затвора, така и в болницата на МВР. Прокуратурата се съгласи с нея и също изтъкна, че въпреки лечението състоянието на Гайтански не се подобрява. Затова и държавното обвинение също предложи мярката му да бъде парична гаранция. По време на делото стана ясно, че бизнесменът активно е съдействал на разследващите. Той на няколко пъти е давал обяснение, като за последен път това е било на 8 октомври, а също така е предоставил всички документи, които са му били поискани.

 

Съдия Виктор Чаушев подробно се аргументира защо променя мярката на Румен Гайтански, като изтъкна здравословното му състояние, чистото му съдебно минало, постоянния му адрес, но посочи, че опасността от извършване на престъпление не е отпаднала. В определението си магистратът доста обстойно разгледа ролята на бившият шеф на ББР Стоян Мавродиев, който е в неизвестност, но пък е сочен за изпълнител на длъжностното присвояване.

 

Според съдията по делото няма доказателства за деятелността на Стоян Мавродиев към престъплението, но пък за сметка на това разследващите не са изяснили ролята на двама свидетели - Николай Мирчев и Андон Георгиев. Георгиев бил съветник на Мавродиев, а Мирчев бил началник на кредитния отдел. Според съда имало разминаване между показанията на тези двама свидетели и на останалите, разпитани по делото. Според съдия Чаушев, който изтъкна, че неговото мнение не е ангажиращо има доказателство за друго престъпление, извършено от Гайтански, а не точно за това, за което е обвинен.

 

Извън залата от прокуратурата също не изключиха, че е възможно в хода на разследването обвиненията да бъдат изменени, както и да бъдат обвинени и други хора. Също така изтъкнаха, че са събрани много доказателства. Самият кредит е взет през 2019 година а разследването започва пред 2022 г. Съдът също посочи, че е изминало доста време.

 

Румен Гайтански е обвинен като подбудител по разследването за отпуснат от Българската банка за развитие (ББР) кредит за 148,5 млн. лв. Гайтански бе задържан с прокурорска мярка за до 72 часа, след като доброволно се предаде на органите на реда.

 

По случая обвиняеми са още бившият изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев и Иван Георгиев, представител на фирмата "Роудуей кънстракшън", получила кредита. Впоследствие Мавродиев бе обявен за национално издирване с постановление на Комисията за противодействие на корупцията.

 

На последното заседание на Апелативния съд Гайтански определи обвиненията по свой адрес като "скалъпена работа". Бизнесменът беше задържан след като в средата на август доброволно се предаде на органите на реда.

Още от "Закон и ред"

Военната прокуратура към МО: Недопустимо е да се лансират заключения за авиокатастрофата в "Граф Игнатиево"

Изявленията на представители на Министерство на отбраната на 15.10.2024 г. и впоследствие по никакъв начин не ангажират разследването, заявяват от ВАП-Пловдив

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени