Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест на Николай Николов-Паскал

Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд

Софийски градски съд (СГС)
Софийски градски съд (СГС) Източник: Zonanews

Софийският градски съд разреши на прокуратурата издаването на европейска заповед за арест по отношение на сочения за контрабандист Николай Николов-Паскал. Определението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

 

Николов е обвиняем за участие в престъпна група за контрабанда. Заедно с него са обвинени още бившата директорка на Агенция "Митници" Петя Банкова, бившият главен секретар на МВР Живко Коцев, както и Марин и Стефан Димитрови. Петимата са отговорни за ОПГ за контрабанда, пране на пари и подкупи.

 

За разследването се разбра през април след акция на ДАНС и антикорупционната комисия, при която бе задържана Петя Банкова.

 

Петя Банкова
Петя Банкова Източник: БТА

Според прокуратурата като шеф на митниците Банкова е извършила длъжностни престъпления, подтикната от Стефан Димитров, чиято цел е набавянето на облага, като осигури преминаването на контрабандна стока. Освен това тя е обвинена, че е притискала трима нейни служители.

 

От СГС посочиха, че събраните доказателства сочат наличието на обосновано предположение за съпричастност към престъпленията, за които Паскал е обвинен. Налице е и опасност да се укрие, съобщи "Лекс".

 

Според съдебния състав обвиняемият знае за воденото срещу него наказателно производство, въпреки което не се завръща в страната под предлог, че се лекува в чужбина.

 

Доказателства за провеждането на такова лечение обаче няма, поради което съдът приема, че не е налице обективна пречка за завръщането му в страната, допълват от съда.

 

Николай Николов не е посочил чрез упълномощен свой защитник адрес в чужбина, от който би могъл да бъде надлежно призоваван и въпреки че е уведомяван от своите защитници за хода на воденото срещу него наказателно производство, продължава да не се завръща в страната.

Още от "Закон и ред"

Районна прокуратура – Кюстендил ръководи дело за престъпления, извършени в условията на домашно насилие

Предстои съдът да се произнесе по внесеното от Районна прокуратура – Кюстендил искане за вземане на мярка за неотклонение спрямо обвиняемия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени