Съдът съд отмени решения на бившия министър на екологията Борислав Сандов за АМ "Струма"

Отмениха го два различни съдебни състава на Върховния административен съд

Борислав Сандов
Борислав Сандов Източник: Zonanews

Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения на бившия министър на екологията Борислав Сандов, с които са спрени процедури за извършване на оценки за съвместимост при строежа на автомагистрала "Струма".

 

В началото на aвгycт Сaндoв oтмeни вcичĸи пpeдишни пpoцeдypи пo Oцeнĸa зa въздeйcтвиe въpxy oĸoлнaтa cpeдa (OBOC) за довършване на аутобана при Kpecнeнcĸoтo дeфилe. Аргументът му беше, че е получил писмо от Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия, която oчaĸвa нoвa ОВОС, както и оценка зa cъвмecтимocт c eĸoлoгичнaтa мpeжa "Haтypa 2000" нa цeлия yчacтъĸ.

 

Ексминистърът посочи още, че "Струма" не трябва да минава по стария път през Кресненското дефиле, а да се изгради тунел, какъвто бе първоначалният вариант.

 

Сега с едното решение на ВАС е прекратена процедурата за инвестиционно намерение за изграждане и модифициране на оградни и дефрагментационни съоръжения, за да се смекчи въздействието на трафика върху дивите животни и птици при дефилето.

 

С второто отменено от върховните магистрати решение е прекратена процедура за съгласуване на задание за проект за изменение на ПУП за лот 3.

 

Според ВАС, прекратявайки процедурата по извършване на оценка за съвместимост поради констатирана липса на анализ на предвидените смекчаващи мерки спрямо специфичните природозащитни цели, министърът е действал в разрез с принципа на предвидимост. Вместо да пристъпи към прекратяване на процедурата, Сандов е трябвало изрично да укаже на вносителя на инвестиционното предложение, че следва да изготви анализа си въз основа на специфичните природозащитни цели и едва след неизпълнение от негова страна да пристъпи към прекратяване на процедурата.

 

"Общите, приоритетни, специфични и подробни природозащитни цели на защитените зони са били поместени на портала за обществени обсъждания на МОСВ със срок за обществено обсъждане до 16.08.2022 г. Следователно към датата на издаване на двете процесни решения на министъра - 01.08.2022 г., все още не са били налице одобрени, влезли в сила специфични природозащитни цели на двете защитени зони, въз основа на които Агенция "Пътна инфраструктура" да има обективна възможност за предприемане на съответните необходими действия по изготвяне на анализ", се казва в решението на върховните магистрати.

 

И връщат преписките по двете дела на министъра на околната среда и водите за продължаване на процедурите по оценка на съвместимостта, съобразно указанията на съда.

Още от "Закон и ред"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени