Съдът засега върна двореца "Врана" на Кобурга

Държавата трябва да плати близо 160 хил. лв. разноски по делото на Кобурга

Симеон Сакскобурготски
Симеон Сакскобурготски Източник: Zonanews

Софийският апелативен съд излезе с решение, че собственици на парка и двореца "Врана" са Симеон Сакскобурготски и сестра му Мария-Луиза, става известно от акта на съда публикуван на сайта му. Решението не е окончателно и може да се оспори пред Върховния касационен съд.

 

Апелативният съд е отхвърлил решението на Софийския градски съд, че собственик е държавата. Държавата, представлявана от министъра на регионалното развитие и благоустройството, е осъдена да заплати на Симеон Сакскобурготски сумата от 59 523 лв, а на сестра му 98 676 лв., представляващи разноски за двете съдебни инстанции.

 

Според съда по делото не е било установено държавата да е придобила правото на собственост върху процесните недвижими имоти чрез правна сделка или по давност, или други способи определени в Закона за държавната собственост.

 

"Актът, с който тези имоти са били отнети през 1947 г., към настоящия момент е обявен за противоконституционен, а с оглед неговото правно естество и за невалиден, поради което според общите принципи на вещното право не може да легитимира държавата като собственик на имуществото, което е придобила въз основа на този акт", се посочва в решението на съда.

 

По делото не е било и доказано, че държавата не е доказала строителството на обектите да е било извършено със средства от бюджета. "От събраните по делото доказателства се установява, че Дворец "Врана" е построен с лични средства на българския владетел Фердинанд", посочва съдът.

Още от "Закон и ред"

Комунизмът се завръща, бдете неспокойно деца! Янаки Стоилов предлага закон, който ще наказва роднини на престъпници

На санкции от правителството ще подлежи всеки, когото правителството нарочи за опасен за финансовата и икономическата система на държавата, както и целият му род, включително и роднините му по сватовство

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени