Съдиите избират своите шестима представители във ВСС

Конституционните съдии трябва да кажат допустимо ли е да спре да функционира колективен държавен орган при изтичане на мандата на членовете му, обясни председателят на ВАС Георги Чолаков

Висш съдебен съвт (ВСС)
Висш съдебен съвт (ВСС) Източник: Zonanews

Съдиите избират своите шестима представители в Съдийската колегия на следващия Висш съдебен съвет. Изслушването на 15-те кандидати преминава при сравнително нисък интерес. От 2198 имащи право на глас съдии на Общото събрание за избор на нови съдебни кадровици присъстват само 266.

 

Заради малкото присъстващи Общото събрание започна с час по-късно, когато отпадна изискването за кворум от половината от имащи право на глас съдии. Заради продължителния избор на комисии и техническите проблеми пък до изслушването и въпросите към 15-те кандидати се стигна едва в ранния следобед.  

 

Процедурата за избор на шестте представители на съдийската общност в едноименната колегия на следващия Висш съдебен съвет преминава под сянката на неизвестността - ще бъде ли тя допопълнена от депутатите.

 

Т.нар. политическа квота е 11-членна  и се избира с квалифицирано мнозинство. Към този момент дори не е коментирано откриването на процедура за нейното попълване.

 

Днес председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков призна, че тази неяснота донякъде демотивира съдиите, но изрази надежда, че избор следващата събота и неделя ще има.

 

Що се отнася до хипотезата - съдебната власт избира своите представители в следващия ВСС, но не и депутатите, той коментира, че при такова развитие отговор ще се чака от Конституционния съд, който беше сезиран именно от Върховния административен съд заради изтеклите още преди две години мандати на членовете на Съдебния инспекторат.

 

Конституционните съдии трябва да кажат допустимо ли е да спре да функционира колективен държавен орган при изтичане на мандата на членовете му, обясни Георги Чолаков.

 

"Конституционният съд трябва да каже какво се случва с колективни органи с изтекли мандати. Ако Конституцонният съд каже - мандатът изтича ли, всичко приключва, означава, че на 3 октомври ние няма да имаме ВСС. Много е ключово това решение. То е много основополагащо за мандатността".

Кои ще са шестимата представители на съдиите в следващия ВСС ще стане ясно следващите събота и неделя.

 

Съдиите са вторите, които ще го направят. Миналата събота следователите избраха Петко Петков за член на съвета от своята квота. Този избор обаче е обжалван от един от неизбраните кандидати - Бойко Атанасов, стана ясно днес, и по тази жалба ще се произнесе Върховният административен съд.

 

Източник: БНР

Още от "Закон и ред"

Последни новини

Най-четени