Съдия Николай Урумов: Заплахите срещу Митева и Борисов са празни приказки

Налице е обективна негодност на заканата да предизвика основателен страх от осъществяването й, тъй като деецът обективно няма възможност да я осъществи, смята съдията

Софийски районен съд
Софийски районен съд Източник: Zonanews

Заплахите срещу бившия председател на парламента Ива Митева и лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, отправени от Любомир Яков, са "празни приказки с цел привличане на общественото внимание". Това е записано в определение на съдия Николай Урумов от Софийски районен съд. С него се отказва одобряване на споразумение между Яков и прокуратурата, по силата на което младият мъж се признава за виновен и трябва да лежи 6 месеца в затвора.

 

За да бъде извършено престъплението заплаха за убийство, заплашеният би следвало да научи за заканите и те да предизвикат у него основателен страх, пише в определението си съдия Николай Урумов. В случая обаче и Митева, и Борисов са разбрали чак след задържането на Яков. В този случай няма годна заплаха, посочва той.

 

Аргументите на съда са следните: 

"Престъплението "закана за убийство" е от категорията на тъй наречените резултатни престъпления и се счита за довършено, когато неговият адресат лично възприеме заканата или бъде уведомен за нея. В процесния случай съдът намира, че от доказателствата по делото се установява, че деянията са осъществени чрез изпращането на имейли. Ива Митева е била уведомена за заканите за убийство на 26 октомври 2021 г., докато се е намирала в гр. Варна, където с нейни колеги е провеждала мероприятия, свързани с предизборната кампания, в която тя участвала, а свидетелят Бойко Борисов е бил уведомен на 25 октомври 2021 г. от пресцентъра на Политическа партия "ГЕРБ".

 

В конкретния случай, според съдия Николай Урубов от СРС, "пострадалият" Бойко Борисов сам е посочил в разпита си, че не се е притеснил за живота си, тъй като същият имал охрана, като е споделил, обаче, че му е станало изключително неприятно и е изпитал единствено възмущение, защото това деяние е пречело на предизборната му кампания. Същият сам е посочил, че заради тези действия на Я., той не е променил степента на своята охрана, нито по делото са събрани доказателства, от които да е видно, че лицето е променило по някакъв начин обичайния си начин на живот.

 

Съдебният състав счита, че положението при Ива Митева е абсолютно идентично, като същата е посочила в разпита си, веднага след събитията (27.10.2021 г.), че е възмутена от действията на обвиняемия, но не е взела мерки за охраната си, като същата се движила без охрана, тъй като сама се е отказала от нея. Нещо повече, свидетелят посочва, че не е използвала и специализирания транспорт, на който същата имала право. Т.е. от действията на лицето се установява липсата на каквато и да било тревога за личната й сигурност, която да е в резултат на действията на Яков.

 

При освидетелстването си от психиатрите самият пациент е обяснил поведението си с желание да привлича внимание, поради което е направил опит за самоубийство, обаждал се по телефона и подавал сигнали за бомби в училище, извършвал и други публични закани. От назначената по делото експертиза пък се установява, че при лицето е налице високо ниво на емоционално напрежение и личностова дезинтеграция. 

 

Заради всички тези съображения съдебният състав намира, че тези закани могат да бъдат окачествени като "празни приказки", с цел привличане на обществено внимание, тъй като по делото няма никакви данни за каквато и да било опасност от осъществяването на "заканите". Иначе казано, този съдебен състав намира, че изпращането на тези имейли е плод на стремежа на лицето да привлича внимание и същото не представлява израз на негово сериозно намерение по отношение на визираните лица.

 

Именно поради това, съобразявайки данните за личността на дееца, съдът намира, че от тях може да се заключи, че е налице обективна негодност на заканата да предизвика основателен страх от осъществяването й, тъй като деецът обективно няма възможност да я осъществи. Ето защо, крайният извод на съда е, че деянието не е престъпно и за него не може да бъде одобрено споразумение, с което обвиняемият се признава за виновен", заключава съдебният състав.

Още от "Закон и ред"

Контрабандно оборудване и обзавеждане за яхта за над 100 000 лева са намерени при митническа проверка на пристанище Бург

Случаят е в рамките на операцията по противодействие на контрабандата на смесените екипи от четири институции – Агенция "Митници", ГД "Гранична полиция", ГДБОП и НАП

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени