Съдружници в ИКЕА и София Ринг Мол са били изнудвани от Нотариуса

Един от главните герои в историята е съдружникът и адвокат на Нотариуса – Велимир Атанасов

Хипермаркет ИКЕА (IKEA)
Хипермаркет ИКЕА (IKEA) Източник: Zonanews

Гръцкият предприемач Джон Кустас твърди, че е бил преследван и изнудван от Мартин Божанов – Нотариуса. Нещо повече – в тормоза са били замесени служители от няколко институции, а полицията е била сигнализирана за това. Пред БНТ говори преподавател и бизнесмен, който също е жертва на схемите на Нотариуса.

 

Преследване, тормоз и рекет. Фразата "Дайте пари да ви оправим, за да не ви оправи друг". Всичко това е кошмар, изживян от гръцки бизнесмени, продължил с години и започнал със спор за имот.

 

"Тези бизнес индивиди искаха да се споразумеят за даден имот, когато видяха, че трябва да имат съответните гаранции, средства и т.н., за да може този имот да бъде реализиран като проект, те потърсиха помощ или предварително са имали отношение с т. нар. този кръг, приближаваха до нас хора, които не познаваме и искаха или пари или изнудваха, че може да се случи нещо лошо на нас, на нашите семейства", разказва проф. Йоаким Каламарис – бизнесмен и университетски преподавател.

 

Група гръцки инвеститори с огромен бизнес за милиони, съдружници и партньори в ИКЕА и София Ринг Мол, плащащи данъци около 2 млн лв./годишно се оказват жертви в система за рекет.

 

София Ринг МОЛ (Sofia Ring Mall)
София Ринг МОЛ (Sofia Ring Mall) Източник: Zonanews

Каква е схемата? Първоначално се прави някакъв опит да се завземе целия бизнес, което не е някаква нова практика в нашата страна. След което те наистина вкарват цялата държава в това – почват да им звънят данъчни, служител от ДАНС, човек, който се представя от ДАНС. Същевременно те подават някаква жалба в ГДБОП и цялата информация я дават в ГДБОП, не последва абсолютно нищо, освен че стоят по цял ден и пишат показания.

 

Главна дирекция
Главна дирекция "Борба с организираната престъпност (ГДБОП)" Източник: Zonanews

"Ние не сме след дъжд качулка, ние сме сигнализирали от 2 г. насам всичките възможни институции", казва проф. Йоаким Каламарис – бизнесмен и университетски преподавател.

 

"Не разполагам с такава информация на този етап", заяви Живко Коцев, главен секретар на МВР. Гръцките бизнесмени твърдят, че писма са изпращани и до Асен Василев, когато е бил вицепремиер. Но играта става още по груба, когато кръгът "Нотариус" вижда, че може би няма да успее.

 

Вкарана е и районната прокуратурата, тъй като по всичко личи, че техните контакти са там. Следват жестоки заплахи – още един от похватите на кръга. Един от главните герои в историята е съдружникът и адвокат на Нотариуса – Велимир Атанасов. За него гръцките бизнесмени твърдят, че има връзка с подалата оставка административен ръководител на Софийската районна прокуратура.

 

"Адвокатът, който на нас ни повдигна фактически обвинения, живее на семейни начала с бившия до преди часа районен прокурор на София", казва още проф. Йоаким Каламарис – бизнесмен и университетски преподавател.

 

Подалата вече оставка Невена Зартова заяви в предаването "Още от деня", че с Атанасов имали само приятелски отношения. Споделил ѝ, че е съдружник на Нотариуса, но започнал да присъства в разговорите им след разкрития на Антикорупционния фонд. Не обсъждали досъдебни производства.

 

Имам дългогодишни приятелски отношения. Това не е тайна за никой. Ние се познаваме от 2005 г. Когато той беше съдия в СРС. След като той напусна продължихме да поддържаме семейни приятелски отношения и нищо повече от това. Никога не ставало въпрос за конкретни досъдебни производства – напротив умишлено сме избягвали такива", обясни Невена Зартова.

Още от "Закон и ред"

Прокуратурата чака експертизи, за да се произнесе по скандала с фалшифицираните подписи

Производството е образувано, за това че е потвърдена неистина в писмено съобщение, изпратено от Л.Б. (Лена Бориславова, бел. ред.) по електронен път до Агенция по вписванията

Прочетете повече прочетете повече

Неизбежният Караколев: Побойко Рашков ми счупи телефона след въпрос за пачки, часовници и контрабандистите Димитрови (ВИ

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков бе разпитан в комисия в Народното събрание за участието му в контрабандни канали в Митниците и близките му отношения със Стефан и Марин Димитрови

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени